FC Kopenhagen wint de "Slag om Kopenhagen"

viki meeuwis

In de Deense eerste klasse stond afgelopen weekend de negende speeldag op het programma. Hoogtepunt van het weekend was wellicht “De Slag om Kopenhagen”, de stadsderby tussen FC Kopenhagen en Brøndby.

Randers nam het zaterdag op tegen AaB. De ploeg uit Aalborg doet het slecht dit seizoen maar slaagde er zaterdag in om een overwinning uit de brand te slepen. AaB kende een goede start want nog voor de eerste minuut gespeeld was had Jones Kusi-Asare al kunnen scoren. De bezoekers speelden uitstekend maar het zou pas na de rust zijn dat er meer doelpunten vielen. Debutant Ousmane Sarr kon kort na de rust tegenprikken nadat hij werd vrijgespeeld door Movsysian. Ronny Schwartz gaf AaB nieuwe hoop toen hij kon scoren. Jens-Kristian Sørensen kon met een kwartier te gaan de stand op een 1-3 voorsprong brengen. Gabriel Issa Ahmed stuurde in de slotfase de bal in doel na een goede voorbereiding van Jonas Kamper.  Gelukkig voor AaB slaagde de thuisploeg er niet meer in om te scoren zodat AaB de drie punten op zak kon steken. AaB staat nu voorlaatste met negen punten uit evenveel matchen.

AC Horsens verloor zondag van Esbjerg dat ook al een moeilijke start kende. Esbjerg kwam in de 21e minuut op voorsprong via een owngoal van Anders Nøhr. Op het half uur kon Mikkel Vendelbo de voorsprong tot 2-0 uitdiepen waarna de veer brak bij AC Horsens. Na de rust kon de Nederlander Tim Janssen nog scoren waardoor Esbjerg met de winst aan de haal ging.

Silkeborg dat laatst staat, won dan weer in eigen huis verrassend van OB. Het was de thuisploeg die het best aan de match begon. Jesper Bech kon in de vijfde minuut de score openen. Op het half uur kon Peter Utaka tegenprikken maar luttele minuten later was het de beurt aan Jim Larsen Silkeborg terug op voorsprong brengen. Na de rust slaagde Christian Holst erin om de winning goal te maken waardoor Silkeborg de overwinning kon vieren.

SønderjyskE ging in eigen stadion onderuit tegen FC Midtjylland. Frank Kristensen slaagde er na de rust in om te scoren. Iets later kon invaller Danny Olsen de eindstand op 2-0 vastleggen. Met deze overwinning blijft Midtjylland FC Kopenhagen op de hielen zitten. Het verschil bedraagt nu vier punten.

FC Kopenhagen kreeg stadsrivaal Brøndby op bezoek in het Parken Stadion. In de zesde minuut ging Christian Bolanos in duel met Thomas Rasmussen, beide spelers gingen neer en FCK kreeg een nogal twijfelachtige penalty toegewezen. Die werd door Cesar Santin in doel gewerkt. Kopenhagen trok zich terug op de eigen helft terwijl Brøndby beter in de match kwam. Het ontbrak de bezoekers echter aan scherpte voor doel waardoor er geen doelpunten van hun kant kwamen. Na de rust wist Santin de genadeslag toe te doenen door de bal tussen de benen van keeper Tørnæs in doel te schieten. De aanhangers van Brøndby lieten zich van hun slechtste kant kennen door spreekkoren en dreigementen. Na de rust moest de politie zelfs een groep toeschouwers uit de tribune plukken wegens geweldpleging. Die incidenten zouden Brøndby wel eens te duur kunnen komen te staan en de Deense voetbalbond, DBU, liet al verstaan dat er mogelijkerwijs ook een puntenaftrek zou kunnen inzitten.