Racing Genk moet uitkijken voor 19-jarige asielzoeker

Steurbaut Kersten
| 47 reacties
Racing Genk moet uitkijken voor 19-jarige asielzoeker
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De bekerwedstrijd van Racing Genk tegen derdeklassers Coxyde is er eentje met een apart verhaal. Dat van de 19-jarige Senegalees Papa Sene. Hij arriveerde als illegaal in België en is nu één van de smaakmakers in de derde afdeling.

In 2009 streek Sene in België neer. “Illegaal, want mijn papieren waren niet in orde”, zegt de Senegalees in HNB.

Louche managers

Maar het gebeurde met voorbedachten rade. “Als kleine jongen droomde ik er al van om profvoetballer te worden. Maar in mijn land lopen veel louche managers rond. Ze laten onwetende voetballers contracten tekenen en voor je het weet zit je aan die kerels vast en raak je nooit getransfereerd.”

“Daarom smeedde ik een plan. Met de min-18 van Senegal speelden we een tornooi in het Spaanse Zaragoza. Alle spelers kregen een Europees visum voor één maand. Met een paar spelers zijn we weggevlucht uit het hotel om niet meer terug te keren naar Senegal.”

Sene trok naar België en vroeg asiel aan. Hij werd overgeplaatst naar het opvangcentrum in Menen. Via directeur Thomas Peirsegaele kreeg hij een kans om te trainen bij de lokale eersteklasser.

Menen in eerste nationale

“Om eerlijk te zijn had ik het verkeerd begrepen. Ik dacht dat Menen een eerstenationaler was. Ik had het goeie nieuws van de eersteklasser zelfs al aan mijn nonkel gemeld. Tot ik het oefenveldje zag.”

Sene speelde bij de beloften en werd opgemerkt door een rist eersteklassers: KV Mechelen, Zulte Waregem, AA Gent, Cercle Brugge en Westerlo. “Ik wilde het evenwel stap voor stap doen en trok naar derdeklasser KVV Coxyde, een mooie en ambitieuze club.”

“Ik heb mij de keuze voor Coxyde nog geen moment beklaagd.” Zijn asielvraag raakte in orde en de club regelde een appartement en een job voor hem. “We staan momenteel derde en ik scoorde al zes keer in de competitie en vijf keer in drie bekermatchen. De eersteklassers blijven mij ook bellen.”

Prachtige gelegenheid

“Ik ben zelfs van gsm-nummer veranderd omdat er te veel gebeld werd. Voorlopig wil ik mij alleen op Coxyde concentreren, maar de bekermatch tegen Genk is een prachtige gelegenheid om mij te tonen.”

“Als ik straks in eerste klasse zal voetballen, zal ik enorm fier zijn. Ik heb nooit iemand om hulp gevraagd, maar leg mijn eigen parcours af.”

 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties