SønderjyskE houdt FC Kopenhagen in bedwang

viki meeuwis

In de Deense SAS Ligaen werd dit weekend de zestiende speeldag afgewerkt. Met de competitie zo goed als halfweg werd het voor de ploegen onderaan zaak om punten te gaan pakken.

Esbjerg slaagde daar alvast niet in, het ging thuis tegen OB met 1-2 de boot in. De thuisploeg was nochtans goed begonnen want nog voor de eerste minuut om was stond het al 1-0 via een goal van Søren Rieks. Esbjerg toonde veel offensieve inzet waardoor OB gedwongen was zich op eigen helft terug te trekken. Het zou duren tot na de pauze voor OB in de match kwam, pas een kwartier voor tijd kon Kalilou Traoré de gelijkmaker binnenwerken. Pech voor Esbjerg dat in de toegevoegde tijd zag hoe invaller Henrik Toft erin slaagde om de winning goal te maken.

FC Midtjylland kreeg AaB, een andere degradatiekandidaat, op bezoek. Midtjylland kon bij winst een stap dichterbij komen om voor de winterstop de tweede plaats vast te houden. Op het kwartier kon Danny Olsen FCM op voorsprong brengen op aangeven van Ken Ilsø. AaB liet zich niet onbetuigd. De negentienjarige Nicklas Helenius kon na een pass van Jeppe Curth scoren waardoor de stand weer in evenwicht was. Net voor de rust kon Sylvester Igboun de thuisploeg toch weer op voorsprong zetten.

Na de rust was het Midtjylland dat de match in handen had. De enige kans die AaB kreeg werd door Helenius in een doelpunt omgezet. Louay Chanko kreeg nog een goede kans voor de bezoekers maar de bal kwam op de paal terecht. Met dit ene punt blijft FCM op de tweede plaats met evenveel punten als OB maar een beter doelpuntensaldo. AaB blijft voorlaatste en schiet met dit ene punt weinig op.

Horsens wist toch ietwat verrassend van Brøndby te winnen. Horsens was gedurende de partij de betere ploeg. Toch was het pas tegen de pauze aan dat Morten “Molle” Rasmussen de score kon openen en de thuisploeg op voorsprong brengen. Kort na de rust zorgde hands van Andreas Augustsson ervoor de Brøndby een penalty toegewezen kreeg. Die werd door Krohn-Dehli netjes in doel gewerkt. Balverlies van Rasmussen had tot een gevaarlijke situatie kunnen leiden maar Alexander Farnerud deed niets met die kans. Vijf minuten voor tijd kon Thomas Kortegaard scoren waardoor Horsens de drie punten op zak stak. Brøndby zakt naar de vierde plaats met 23 punten.

De verrassing van het weekend was het gelijkspel van SønderjyskE tegen FC Kopenhagen. SønderjyskE begon goed aan de match maar het moest wachten tot een overtreding van Jesper Grønkjær net voor de rust voor het kon scoren. De strafschop die volgde werd door Rasmus Hansen in doel gewerkt. De match kwam pas na de rust op gang. Na amper een kwartier gespeeld te hebben stond het al 3-2 in het voordeel van de thuisploeg. Mustafa Kuckovic stuurde eerst de bal mooi in doel waarna Dame N’Doye kon tegenprikken. Ook Kenneth Fabricius voor de thuisploeg en Martin Vingaard voor de bezoekers deden hun duit in het zakje. Het leek erop dat SønderjyskE zou gaan stunten maar in de toegevoegde tijd kon N’Doye nog scoren waardoor beide ploegen zich tevreden moesten stellen met een punt.

Een vroeg doelpunt van Mikkelsen en eentje in de slotfase van Patrice Bernier waren voldoende voor FC Nordsjælland om winst te behalen op Lyngby. Bij de bezoekers kon Lasse Rise in de 64e minuut scoren vanop de penaltystip. Met deze drie punten verdwijnt FCN voorlopig uit de degradatiezone met achttien punten.

Randers kende weinig moeite met Silkeborg, de uitslag werd 4-0. Kort na de rust stuurde Poulsen de bal in eigen doel waardoor Randers een puntje cadeau kreeg. Een goal van Jonas Kamper iets later en twee doelpunten van Ousmane Sarr in de slotfase waren voldoende om Randers de drie punten op te leveren. Randers staat nu met zeventien punten op de derde laatste plaats.