Voetbalelftal 2000-2010: Wie wordt trainer?

Voetbalelftal 2000-2010: Wie wordt trainer?
Foto: © SC

Elk voetbalelftal heeft een trainer nodig, zo ook het onze. Wie vond u de laatste tien jaar de beste trainer die er in België actief was. We laten u de keuze tussend deze acht.

Trond Sollied:De Noorse succescoach arriveerde in 1998 in ons land bij AA Gent. In 2000 verliet hij de Buffalo’s voor Club Brugge. Daar verwierf hij aanzien met het fameuze Sollied-systeem. Hij zou er uiteindelijk vijf jaar blijven. In die periode won hij twee bekers en twee landstitels.

In 2007 kwam hij na een avontuur bij Olympiakos terug naar Gent. Na een jaar vertrok hij echter weer om met Heerenveen verrassend de beker te gaan winnen. Momenteel zit hij bij Lierse.

U kan hier uw stem uitbrengen
 
Hugo Broos: Broos maakte de beste jaren van Moeskroen nog mee eind vorige eeuw en begin deze eeuw. De oefenmeester ging in 2002 naar Anderlecht. In 2004 werd hij daar ook kampioen. Een jaar later ging hij naar Racing Genk.
Na omzwervingen bij Panserraikos en Trabzonspor is hij sinds eind vorig jaar coach bij Zulte-Waregem. Daar haalde hij de ploeg uit de degradatiezone. Hij werd in 2004 en 2007 ook verkozen als trainer van het jaar.
 
Michel Preud’homme: Deze voormalige topdoelman stond aan het roer bij Standard net na de eeuwwisseling. Hij was twee seizoenen trainer bij de Rouches. Nadien werd hij technisch directeur op Sclessin.

In 2006 kreeg hij een nieuwe kans als trainer bij de Luikenaars. Preud’homme ontgoochelde niet met een derde plek en een bekerfinale. Het jaar daarop werd hij zelfs kampioen. Dat was aan de boorden van de Maes al 25 jaar geleden. Nadien trok hij naar AA Gent. Daar won hij de beker in zijn tweede seizoen. Dat leverde hem een transfer op naar Twente.


 
Francky Dury: De loopbaan van deze gewezen politieman is er één die eruit springt in dit rijtje. Hij speelde nooit voetbal op een hoog niveau, maar dirigeerde Zulte-Waregem wel vanuit het niets naar de hoogste afdeling. In 2006 slaagde hij erin om de Cofidis Cup te veroveren met de West-Vlamingen.

Een prestatie van formaat. Want op veertien jaar tijd klom Zulte op van eerste provinciale naar de Jupiler Pro League. In het bekerjaar werd hij ook benoemd tot trainer van het jaar. In 2010 trok hij naar AA Gent voor een nieuw avontuur.

Ariël Jacobs: Als speler was hij vooral actief bij clubs uit lagere afdelingen, maar de trainersmicrobe zat er toen al in. In 2001 hielp hij RWDM promoveren naar eerste klasse, maar de club hield op te bestaan. Jacobs ging aan de slag bij La Louvière en daarmee won hij in 2003 de Beker van België.

Het beste moest echter nog komen. Hij werd technisch directeur bij Genk, maar hield het daar slechts twee jaar vol. Via tussenetappes bij Lokeren en Moeskroen belandde hij in 2007 bij Anderlecht. Bij de Brusselaars moest hij zich eerst een rol als assistent van Franky Vercauteren laten welgevallen, maar toen deze ontslagen werd, stelde paars-wit Jacobs aan als hoofdcoach. Hij veroverde er nogmaals de Beker van België, werd twee keer tweede in de competitie en veroverde afgelopen seizoen zijn eerste landstitel.

Laszlo Bölöni: De Roemeen is de vreemde eend in de bijt. In 2008 werd hij bij Standard gehaald als vervanger van Michel Preud'homme. Al gauw werd voor alle journalisten duidelijk dat hij geen makkelijk man was om mee te werken met zijn rare uitspraken en soms eigen gevoel voor tijdsbesef.

Toch veroverde hij in zijn eerste seizoen bij de Rouches onmiddellijk de landstitel ondanks het vertrek van sterkhouder Fellaini. Onder zijn leiding werden de wedstrijden tussen Anderlecht en Standard steeds een veldslag. In zijn tweede seizoen kon hij niet bevestigen mede door de vele blessures in de reeds afgeslankte kern. Hij stapte midden in het seizoen dan maar zelf op.

Georges Leekens: Mac The Knife heeft in zijn carrière al heel wat clubs versleten. Meestal blijft hij slechts één seizoen, maar telkens laat hij wel een degelijke organisatie achter. In 2001 loodste hij Lokeren naar een vierde plaats in het eindklassement. En in 2004 deed hij met het bescheiden Moeskroen maar één plaatsje slechter.

Bij AA Gent hield hij het drie seizoenen vol. Het was Leekens die Boussoufa lanceerde in België. Onder zijn leiding werden de Buffalo's zesde en vierde, maar Leekens zat al te lang stil en verhuisde weer naar Lokeren. Hij loodste hen naar een veilige stek alvorens hij alweer zijn koffers pakte. Ditmaal ging het naar Kortrijk na een kleine tussenstop bij Al Hilal. Met Kortrijk verraste hij door play-off I te halen. Uiteindelijk werd Leekens bondscoach en is dat nog steeds.

Franky Vercauteren: De voormalige linksbuiten van paars-wit moest zich bij zijn oude liefde lang tevreden stellen met een plaatsje als assistent-coach. Toen Hugo Broos in 2005 werd ontslagen, was zijn moment echter aangebroken. Vercauteren behaalde twee landstitels met Anderlecht, maar werd in 2007 aan de deur gezet na een zwakke start.

In 2009 werd hij coach van Racing Genk. Bij de Limburgers kon hij in zijn eerste seizoen in extremis nog Europees voetbal afdwingen, maar in het huidige seizoen gooit hij hoge ogen met zijn team.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties