Kouyaté: "Ik voel me een verdediger"

Kouyaté: "Ik voel me een verdediger"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Cheikhou Kouyaté heeft zich na zijn blessure terug in de ploeg geknokt. Wel niet op zijn vertrouwde plaats op het middenveld, maar centraal in de verdediging. Een plaats die hem wel bevalt.

Neem de verdediging van één jaar geleden bij Anderlecht: Gillet-Mazuch-Juhasz-Deschacht. En vergelijk die nu met de defensie die er zondag tegen KV Mechelen op het veld stond: Wasilewski-Kouyaté-Samuel-Safari. Ok, blessures en schorsingen werpen ook roet in het eten, maar dan blijft toch de naam van Cheikhou Kouyaté opvallen. De 'depaneur' van dienst doet het beter dan verwacht en velen zien hem binnenkort dan ook een duo vormen met Roland Juhasz.

"Ik voel me momenteel ook een centrale verdediger", aldus de man die voordien altijd op het middenveld aantrad. "Op training speel ik ook in de verdediging en ik begin me steeds beter te voelen in mijn rol. Ik moet wel nog bijleren. Zoals zondag bij die eerste goal. Ik liep naar Ibou toe terwijl ik die beter aan Proto had overgelaten en ikzelf bij Perbet gebleven was. Dat zijn zaken die ik moet bijleren. Ik zoek geen excuses, maar wil gewoon beter worden."

Complementair met Juhasz
Opvallend ook hoe Kouyate een paar keer dreigend mee naar voor stormde. Lang geleden dat een verdediger bij Anderlecht dat deed. "De trainer zegt me ook dat ik dat moet doen en op het veld stuurde Lucas (Biglia, nvdr.) me een paar keer mee naar voor. Hij neemt dan mijn plaats in. Maar mijn hoofddoel als verdediger blijft natuurlijk het voorkomen van doelpunten."

Indien alles goed gaat, keert binnenkort Juhasz terug en zal ook Mazuch weer aansluiten bij de groep. Met Samuel erbij zijn dat vier man voor twee plaatsen. "Ik denk wel dat ik complementair met Juhasz kan zijn", knikt Kouyaté. "Dat is echter nog niet aan de orde. We zien wel hoe de situatie verder evolueert."

Eten om 4u 's morgens
Donderdag tegen Bursaspor zal hij alvast weer in het hart van de verdediging plaatsnemen. Anderlecht is dichtbij Europees voetbal tot nieuwjaar, maar moet geconcentreerd blijven, want één goal kan een wereld van verschil uitmaken. "Er is nog niets beslist", klinkt het ferm bij Kouyaté. "We moeten zo vlug mogelijk scoren. Ja, we zitten nog steeds met Partizan in het achterhoofd. Dat blijft maar hangen."

De 21-jarige Senegalees zal een taaie klant krijgen aan Teteh Bangura. "Toen ik de beelden zag, heb ik even moeten slikken", zegt Kouyaté over de spits uit Sierra Leone. "Ik zag hem alleen maar prachtige doelpunten maken. Verleden week viel het mee, maar we moeten op onze hoede blijven voor hem."

Dinsdagmiddag zag Kouyaté er nog wat loom uit. Normaal ook, want de Ramadan is nog steeds bezig. "Ik sta elke dag om 4u 's morgens op om te eten. Ik ben de trainer dan ook blij dat de coach er rekening mee houdt en ons veel in de voormiddag laat trainen. Dan ben ik nog op mijn best. Tijdens wedstrijddagen eet ik wel, want dat is anders niet te doen als je pas om 20u of later speelt. Drinken doe ik ook. Die dagen moet ik later wel ophalen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties