Column Beker moet herzien worden

Tomas Taecke
| 58 reacties
Beker moet herzien worden
Foto: © SC

Via de beker van België komen clubs sinds mensenheugenis het snelst in Europa terecht. Vijf hindernissen scheiden de modale eersteklasser van het Europese toneel. Eén niet-professionele club uitschakelen en het gras van het Koning Boudewijnstadion geurt in de neus.

In principe kan ook uw regionale provincieclub het straks opnemen tegen Manchester United of FC Barcelona. Ware het niet dat de format van de Beker van België er vandaag voor zorgt dat twee doorwinterde eersteklasseclubs elk jaar opnieuw oog in oog staan op de Brusselse Heizelvlakte. De dubbele confrontatie in kwart- en halve finale zorgen ervoor dat de eersteklassers beschermd zijn en onderling uitmaken wie in mei naar Brussel mag.

Tegenwoordig komen de zestien "gepantserde" clubs pas in de zestiende finales in de trommel terecht. Zestien andere clubs uit de lagere reeksen haspelen een handvol voorrondes af om uiteindelijk voor de nietsontziende leeuwen te worden gegooid. Dit seizoen is Rupel-Boom de uitzondering op de regel. Uit bij Anderlecht zijn de Antwerpenaren in de volgende ronde niet bepaald favoriet om zich te plaatsen voor de kwartfinale.

De recente geschiedenis leert ons dat de G5-ploegen naast het kampioenschap ook de bekerzeges onderling verdelen. De laatste vijf seizoenen trok elk van de vijf tenoren één keer aan het langste eind. Een gegeven dat de komende jaren enkel maar bevestigd zal worden, aangezien de grote clubs in kwart- en halve finale over twee wedstrijden zich logischerwijs de betere tonen.

Ontluisterend is het bericht dat deze week in de pers verscheen: de Belgische voetbalbond steekt deze week de koppen bijeen om de huidige bekerformat te bespreken. Een goed begin, ware het niet dat de bonzen in vraag stellen of de eersteklasseclubs al dan niet genoeg beschermd zijn.

Een oefenwedstrijd in volle competitie, meer dan dat zijn de zestiende finales niet. Het publiek stuurt zijn kat, de persaandacht is minimaal en blessureleed voorkomen is één van de belangrijkste boodschappen waarmee de trainers hun elftallen de weide insturen. Kansloos is op een club of tien na elke deelnemer die zich optrekt aan de ontmoeting met een topclub maar zich sportief geen illusies maakt.

Het reglement van de Beker van België is dringend aan herziening toe. Als men het knock-out systeem in ere wil houden, moet het statuut van reekshoofd of vrijgeleide dringend afgeschaft worden. Iedereen in dezelfde bokaal opdat Club Brugge en Anderlecht elkaar in de 64ste finales mogen tegenkomen of dat een kwartfinale tussen Vigor Wuitens Hamme en KM Torhout in de toekomst tot de mogelijkheden behoort.

Gezellige bekerontmoetingen in de zomermaanden als voorbereiding op het nieuwe kampioenschap, waarbij de lokale club evenveel braadworsten zal verkopen als in de galawedstrijden tegen Genk of Anderlecht voor het seizoen. Enkel op die manier kunnen bescheiden clubs een droom koesteren en nemen straks twee play-off 1-teams het geen derde maal op tegen elkaar in één maand tijd wanneer ze elkaar op de Heizel ontmoeten.
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties