Interview Van Holsbeeck: "Anderlecht zijn identiteit teruggegeven"

Van Holsbeeck: "Anderlecht zijn identiteit teruggegeven"
Foto: © SC

Anderlecht heeft een moeilijke periode symbolisch afgesloten met een klinkende overwinning tegen Standard. Eindelijk wordt er weer gelachen op de club en niet in de laatste plaats door Herman Van Holsbeeck, de man die in het oog van de storm stond.

Herman, hoeveel deugd doet die zege na de moeilijke periode die je gekend hebt?
Wat ik onthou is dat je maar zo sterk bent als wat de mensen boven jou je toelaten. En ik ben heel sterk. Ik zal nooit vergeten wat voor steun ik van de voorzitter gekregen heb. En de woorden die hij me zei na de opendeurdag (Van Holsbeeck werd toen door de fans uitgefloten, nvdr.) zullen me altijd bijblijven."

Ben je een andere man geworden?
Is Ariël Jacobs een andere trainer geworden sinds vier maanden geleden? Nee, ik ben ook niet veranderd. We hebben gewoon dat tikkeltje geluk nu. In mei waren we al van plan om Jovanovic en Mbokani naar Anderlecht te halen. Maar wat als dat mislukt was? Voor de match in Leuven waren de transfers nog niet afgerond. Lukaku zat hier ook nog altijd.

Weet je, dit is de eerste keer in negen jaar Anderlecht dat ik het volgende seizoen niet met een blanco pagina kan starten. De kritiek bleef maar aanhouden. Niks was goed. Hoe moet je zoiets stoppen? Niet alleen met klinkende namen, maar ook met resultaten. Bursaspor was in dat opzicht een cruciale wedstrijd. Na de kwalificatie ben ik thuisgekomen en heb ik gezegd: nu kan het seizoen pas echt voor ons beginnen.

Je hebt nu de spelers die je wou, maar vrees je niet dat er gemor zal ontstaan als bepaalde jongens op de bank moeten zitten?
Daarom is het zo belangrijk dat we Europees overwinteren. Als je drie wedstrijden per week speelt, heb je die grote kern nodig. Daarbij, er zullen altijd wel blessures zijn. Zoals Canesin, die jongen heeft al geweldig gespeeld, maar nu heeft hij even rust nodig om zijn blessure te laten genezen. Ook Vargas is er bijna. Dat zal zichzelf wel uitwijzen: de besten zullen spelen.

De supporters hadden het niet begrepen op de manier van spelen.
Daarover heb ik ook gesproken met bepaalde supporters. Kijk, ze weten dat die 5-0 van zondag slechts 1,5 punt oplevert, maar ze waren gelukkig om te zien dat er weer voetbal geserveerd wordt.

De voorzitter sprak vrijdag ook over te veel naar fysiek te hebben gekeken bij het inhalen van spelers.
Inderdaad. Men houdt soms rekening met wat trainers graag hebben, maar we moeten onze stijl blijven aanhangen. Iedere club heeft zijn eigen stijl en het Anderlecht-publiek wil artiesten. Als je geld in overvloed hebt kan je kijken naar spelers die beide hebben: fysiek en techniek. Toen ik hier aankwam heb ik misschien iets te vlug het woord champagnevoetbal gebruikt. Maar dat willen ze wel. Kom kijken naar een jeugdmatch tussen Anderlecht en Standard. Dat zijn twee verschillende stijlen. Wat zondag op de mat gelegd werd, is wat wij ambiëren nu. We hebben Anderlecht zijn identiteit teruggegeven."

In dat opzicht zagen we Guillaume Gillet dit seizoen niet veel kansen meer krijgen, maar hij staat er toch.
Hij wordt omringd door heel goede voetballers en is als middenvelder toch altijd goed voor een 7-tal doelpunten per seizoen. Hij bewijst momenteel ook dat hij inderdaad een middenvelder is. Daarbij wil ik ook nog zeggen dat onze minder opvallende spelers op een heel hoog niveau acteren. Kijk maar naar Kljestan. Ik zie weer de man die ik in Amerika zag spelen. Hij is het bindmiddel van onze ploeg, enorm belangrijk.

Nog zo'n onopvallende speler: Wasilewski.
Niemand weet wat die jongen gedaan heeft om terug te komen. Ook bij de nationale ploeg van Polen speelde hij heel sterk. Normaal kom je na zo'n blessure nooit meer terug op je vroegere niveau, maar ik vind dat hij zelfs beter is geworden. Hij is slimmer en pakt zo geen domme gele kaarten meer.

Biglia is dé hoofdschakel in dit geheel vinden wij. Moet hij nu geopereerd worden.
Hij is het meesterstuk van onze ploeg. Ik hou altijd mijn hart vast telkens hij valt. Misschien moet hij wel geopereerd worden aan de schouder, maar dat zien we wel als we Europees doorstoten.

Je werd echt wel aangevallen vorig seizoen.
Kijk, het bestuur heeft nu gezegd: als jij dan toch op alle transfers afgerekend wordt, ga je ook elke speler gaan bekijken en dan pas een beslissing nemen. Vroeger gebeurde dat niet altijd en gingen we af op rapportern en dvd's. De mensen in het veld hebben dat ook graag dat ik kom kijken. Vergelijk deze ploeg maar eens met de ploeg die vorig seizoen aan de play-offs begon.

"Het zal nooit meer gebeuren dat de beste speler van
de concurrentie bij ons zijn opleiding kreeg"

Het zal ook nooit meer gebeuren dat de beste speler van Club Brugge, de concurrentie, bij ons zijn opleiding genoten heeft, maar hier geen kansen heeft gekregen. Als ik Vadis zondag zag spelen, dacht ik bij mezelf: dit zal nooit meer gebeuren. Als wij overtuigd zijn van een bepaalde speler, zal hij bij ons kansen krijgen. Zoals Dennis Praet. Die jongen moet nog wat geduld uitoefenen, maar als hij progressie blijft maken, zal hij ooit in de eerste ploeg terechtkomen.

Is in het geval van Praet een uitleenbeurt aan de orde?
Misschien wel. Hij heeft zo veel talent, maar moet nog aan kracht winnen. Ik vergelijk hem misschien wat onterecht met Dries Mertens, maar hij heeft ook dat potentieel en dat willen we niet meer laten lopen. Als een trainer daar niet akkoord mee gaat, heeft hij hier zijn plaats niet.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties