Reportage Street Heroes tonen Kouyate en Odoi hun kunstjes

Street Heroes tonen Kouyate en Odoi hun kunstjes
Foto: © SC

Vandaag werd in Brussel de officiële aftrap gegeven van de 'Electrabel Street Heroes', een panna-toernooi georganiseerd in acht Belgische steden waarin jongeren van 10 tot 25 onder elkaar uitmaken wie het beste 'bruggetjes' kan zetten.

De bedoeling van het toernooi is om jongeren uit minder bedeelde wijken te laten excelleren in hun sport en dat ook in de kijker te zetten. Het idee is uitgewerkt door zowel de Waalse als de Vlaamse vleugel van de Straatvoetbalbond. "De bedoeling is om via de buurtwerkers jongeren aan te moedigen om deel te nemen", vertelt Bruno Keustermans, stichtend lid van de Vlaamse Straatvoetbalbond, ons. (Foto's: i love light - Olivier Anbergen)

"Het moet kleinschalig blijven, het is niet de bedoeling om daar tribunes en zo te gaan neerpoten. Het gaat om een piramide waarin er eerst wijktoernooien, dan een stadstoernooi, een halve finale en een finale georganiseerd wordt. Die zal doorgaan in Brussel. Het project loopt over drie jaar waarin we telkens iets meer ploegen willen aantrekken."

Technisch meesterschap
De bedoeling is om in een één tegen één-situatie het technisch meesterschap te tonen door een 'panna' uit te voeren, iemand door de benen te spelen dus. "En alles staat in het teken van het respect: voor en na de wedstrijd en na een 'panna' van één van de spelers moet er een hand gegeven worden", aldus Peter Verplancke van de Waalse Bond. "Het is de zuiverste vorm van de voetbalsport waar techniek in primeert."

Op de persconferentie was er veel aandacht voor twee van de jongeren die het toernooi vertegenwoordigen. Soufiane en Mohamed zijn twee van de beste straatvoetballers van ons land. "Gisteren was ik nog in Parijs, vandaag ben ik hier voor de persconferentie en morgen zit ik in Bangkok voor een exhibitietoernooi", glimlacht Soufiane Bencok. "Ik reis de wereld af dankzij streetsoccer en freestyle football."

Door de benen van Kouyate
Dat bleek toen de twee balgoochelaars een wedstrijdje mochten spelen tegen Denis Odoi en Cheikhou Kouyate, de twee vertegenwoordigers van partner Anderlecht. Geen enkele aanvaller in eerste klasse is het dit seizoen al gelukt Kouyate door de benen te spelen, maar Mohamed had er amper twintig seconden voor nodig. "Dit is een passie voor mij", bekende Mohamed. "Ik train en speel zo veel mogelijk."

"Ik heb wel ervaring met op het straat spelen, maar wat deze jongens kunnen, is echt te gek voor woorden", lachte Odoi. "In Leuven gebruikten we ook het woord 'panna', maar bij Anderlecht spreekt men vooral over een 'petit pont'. Dit is meer iets voor Suarez, die zou daar ook nog wel goed in zijn."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties