NextGen: Inter klopt Ajax na strafschoppen

Yves Dekoning
| 10 reacties

Inter heeft de eerste editie van the NextGen Series gewonnen. In de finale stond het na 120 minuten 1-1. In de strafschoppen haalde Inter het met 5-3.

De U19 van Inter heeft de "Champions League" voor jeugdploegen op een volwassen manier gewonnen. Op weg naar de finale versloegen ze al topfavoriet Sporting. Vooral defensief zijn de Italianen ijzersterk. De andere finalist, Ajax, blonk in de eerder duels dan weer uit in offensief opzicht. Barcelona (0-3) en Liverpool (0-6) kregen een hoop goals te slikken.

Ook in de finale liet Inter het initiatief aan de tegenstander en loerde op de counter. Ajax zocht naar het gaatje en na een kwartier was Davy Klaassen heel dicht bij een treffer, maar vond de paal op zijn weg. Inter reageerde met een gevaarlijk tegenaanval. Ajax bleef echter domineren. Mats Rits trapte net naast, Fabian Sporklsede knalde wild over en toptalent Viktor Fischer was ook niet kalm genoeg voor doel. Vlak voor rust kwam Inter dan tegen de gang van het spel op voorsprong. Samuele Longo werkte beter af dan de spelers van Ajax.

Ajax nam na de pauze meteen de match terug in handen en klom snel terug op gelijke hoogte. Stefane Denswil scoorde met een heerlijke vrije trap. Ajax bleef aanvankelijk de betere ploeg, maar Inter nam het commando steeds meer over dankzij een sterke Daniel Bessa. In de 70ste minuut kantelde de match opnieuw na en rode kaart voor Ibrahima M'Baye na een roekeloze tackle. Ajax nauwelijks ruimte tegen tien man, maar Klaassen kreeg vlak voor tijd wel nog een uitstekende kans. Hij kopte tegen de dwarsligger.

Ook in de verlengingen bleven de Italianen met een man minder vechten. Bijna resulteerde dat in een nieuwe voorsprong. Lorenzo Crisetig zag zijn vrije trap op de lat uiteenspatten. Ajax kon zijn numerieke meerderheid niet benutten en de beste kansen waren zelfs nog voor Inter. Beide ploegen vonden ook nog eens het doelkader op hun weg. Vier minuten voor tijd dachten de Nederlanders dat ze gewonnen hadden, maar het doelpunt van Nick de Bondt werd afgekeurd voor buitenspel.

In de penaltyreeks ontpopte doelman Rafaelle Di Gennaro zich tot de held voor Inter door twee strafschoppen te stoppen. Hierdoor gaat de eerste NextGen Series naar de Nezzazuri. In de wedstrijd voor de derde plaats had eerder Liverpool Marseille geklopt met 2-0. De doelpunten waren van Michael Ngoo en Adam Morgan.

Ajax: Mickey van der Hart, Sven Niewport, Joel Veltman, Stefane Denswil, Mithail Dijks, Fabian Sporkslede, Lesley de Sa (75, Nick de Bondt), Mats Rits (105, Hasnaoui El Abdelmalek), Rowendey Schoop (54, Danzell Gravenberch), Davy Klaassen (C), Viktor Fischer

Inter: Raffaele Di Gennaro, Simone Pecorini, Ibrahima Mbaye, Lukas Spedlhofer, Marek Kysela, Joseph Duncan, Andrea Romano (C), Lorenzo Crisetig, Samuele Longo, Daniel Bessa, Marko Livaja (75, Rodrigo Alborno)