Belgisch scenario vermijden

Fabian Morren
| 5 reacties
Belgisch scenario vermijden
Foto: © SC

Het EK wordt in Polen en Oekraïne gespeeld. Twee landen die bij het grote publiek niet echt bekend zijn, en al zeker niet voor hun voetbalkwaliteiten. Zij hebben straks maar één doel: het drama van België in 2000 vermijden.

De gastlanden zijn automatisch geplaatst. Dat geldt dus ook voor Polen en Oekraïne dit jaar. Een rijke ervaring op het vlak van Europese kampioenschappen hebben de Polen niet. Vier jaar geleden mocht het land pas voor de eerste keer deelnemen aan een EK. Mede dankzij twee overwinningen in de EK-voorronde tegen de Rode Duivels (2-0 en 1-0) won Polen de groep verrassend met ook nog Portugal en Servië als tegenstanders. Ondanks die knappe voorronde kunnen de Polen op het EK zelf geen goede resultaten voorleggen. De laatste plaats met amper één punt wordt uiteindelijk het harde verdict. Kroatië en Duitsland stootten door in de groep van Polen.

Het mag duidelijk zijn dat Polen het dit jaar in eigen land een pak beter wil doen. De Polen rekenen op het thuisvoordeel en Robert Lewandowski. Het thuisvoordeel valt moeilijk te onderschatten, maar er zijn voorbeelden die er ook géén voordeel uithaalden. Zoals de Rode Duivels in 2000. De Belgen raakten niet verder dan de groepsfase. Hetzelfde overkwam Oostenrijk in 2008 in eigen land. De Oostenrijkers pakten amper één schamel puntje, uitgerekend tegen... Polen. Geen van beide gastlanden wil straks met het schaamrood op de wangen het EK verlaten. De Polen zitten straks in een groep met Rusland, Tsjechië en Griekenland.

Goals van Lewandowski
Robert Lewandowski: we geloven graag dat u daar de laatste jaren niet zó veel over hebt gehoord. Maar het afgelopen seizoen ontplofte de spits helemaal bij Borussia Dortmund. In 2010 werd hij al topschutter in Polen bij Lech Poznan. Dat leverde hem een transfer op naar Dortmund, waarmee hij al twee keer op rij kampioen werd. In zijn eerste seizoen bij Borussia scoorde Lewandowski negen keer. Dit seizoen werd hij derde in de topschutterstand, achter Huntelaar en Gomez. De spits scoorde liefst 22 keer. Naast Lewandowski rekenen de Polen onder meer ook op Anderlecht-speler Marcin Wasilewski.

Niemand wil straks met één schamel puntje de aftocht blazen
De grote vrees van de gastlanden

Debuut
Voor Oekraïne wordt het EK een primeur. De Oekraïners konden zich immers nog nooit plaatsen voor een Europees kampioenschap. Straks zijn ze het gastland en er dus automatisch bij. In 2007 kreeg Oekraïne het verlossende nieuws te horen dat het samen met Polen het EK mocht organiseren. De Oekraïners nemen sinds 1994 deel aan de EK-kwalificaties en sinds 1998 aan de WK-voorrondes. Het WK haalde Oekraïne eerder al eens in 2006. Toen werd zowaar verrassend de kwartfinales gehaald. Oekraïne stond toen zelfs even op de dertiende plaats op de FIFA-ranking.

Op die knappe uitschieter na kan Oekraïne toch vooral bescheiden resultaten voorleggen met het nationale elftal. Het Oekraïnse voetbal werd het voorbije decenium eigenlijk vaker in de verf gezet door teams als Shakhtar Donetsk en Dinamo Kiev. Met veel centen haalden kunnen ze vaak talentvolle spelers naar Oekraïne halen, met enkele puike resultaten op het Europese toneel als gevolg. Met geld zal Oekraïne het organisatorisch misschien wel redden, maar daarom nog niet sportief.

Shevchenko
Als u een blik op de Oekraïnse kern werpt, vallen twee namen meteen op. Anatoli Tymoschuck, bekend van Bayern München, maar vooral Andrei Shevchenko. De naam Shevchenko is uiteraard bekend over heel de voetbalwereld. Maar is die Shevchenko nog wel zo goed als een aantal jaren geleden? Het antwoord is eenvoudig: neen. De aanvaller is intussen 35 jaar en knoopte er met opzet nog twee jaar aan vast om zeker nog het EK in eigen land te kunnen spelen. Ooit speelde hij bij Chelsea en AC Milan, nu acteert hij weer in eigen land bij Dinamo Kiev. Hij speelde al over de honderd interlands voor Oekraïne en het land rekent straks op zijn ervaring.

Fransen en Engelsen
Of we op het EK iets mogen verwachten van Oekraïne, is koffiedik kijken. Het land zit in een zeer zware groep. Tegenstanders zijn Frankijk, Engeland en Zweden. Frankrijk en Engeland lijken hier een streepje voor te hebben op de andere elftallen. Oekraïne begint aan zijn EK op 11 juni. Dan wacht een confrontatie met Zweden. Wellicht wordt dat meteen een cruciaal duel voor het gastland.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties