Luxe voorin, probleem achteraan

Luxe voorin, probleem achteraan
Foto: © SC

Anderlecht heeft zich met de komst van John van den Brom een heel nieuwe stijl aangemeten. De Nederlander is zo wat de tegenpool van Ariël Jacobs en dat blijkt ook op het veld.

Veel spelers (vooral zij die weinig aan spelen toekwamen) hadden het vorig seizoen moeilijk met de weinig communicatieve manier waarop Jacobs de zaken aanpakte. Voor spelers als Dennis Odoi en Tom De Sutter lijkt de komst van Van den Brom dan ook een zegen. Dat moet ook wel, want paars-wit hield zich tot nu toe bijzonder gedeisd op de transfermarkt.

Centraal achterin

Enkel Osama Hawsawi en Gohi Bi Cyri kwamen de rangen versterken. Die laatste is pas inzetbaar na de winterstop en van centrale verdediger Hawsawi gaan we alvast geen wereldvoetballer maken. En laat daar nu net het schoentje wringen. Anderlecht heeft een extra centrale verdediger nodig. In de Supercup tegen Lokeren stonden er nog twee flankverdedigers centraal met Deschacht en Wasilewski. Maar Anderlecht wacht op geld: ofwel uit een transfer van Suarez of Biglia ofwel uit de Champions League.

De vraag is of het dan al niet te laat kan zijn, want als er iets gebeurt met Juhasz of Kouyate zal het weeral behelpen worden. De miljoenen van de CL kunnen soelaas brengen, maar daarvoor moeten de Brusselaars eerst nog twee voorrondes overleven.

Vargas: nieuwe transfer

Anderlecht lijkt versterkt noch verzwakt, maar zal wel aan de competitie moeten beginnen zonder zijn twee centrale verdedigers. Voor de rest zal het afwachten worden of jongeren als Fernando Canesin en Denis Praet hun progressie blijven doorzetten. En of Roland Vargas eindelijk een rol van betekenis kan gaan spelen. De Venezolaan sukkelde van de ene blessure in de andere en is nu out met een elleboogletsel. Hij zou één van de 'nieuwe transfers' moeten worden, zoals manager Van Holsbeeck het stelde. Van de teruggekeerde uitgeleende spelers moeten er nog een heel deel vertrekken. Wel lijkt Reynaldo zich tijdens de voorbereiding in de gratie van de nieuwe trainer gespeeld te hebben.

Op het middenveld kiest Van den Brom voor twee aanvallende middenvelders. Praet en de Braziliaan Kanu lijken momenteel die rol te gaan vervullen. Met achter hen Lucas Biglia die weeral geen transfer lijkt te zullen krijgen. Het systeem houdt risico's in, maar de druk naar voren zal wel groter worden en het spektakel zal daarbij hopelijk volgen. Iets waar de supporters al jaren naar smachten.

Vooraan lijkt Anderlecht wel in een luxepositie te zitten: Tom De Sutter etaleerde in de voorbereiding een supervorm, maar ziet met Dieumerci Mbokani wel de beste centrumspits van België in zijn weg lopen. Daarnaast is ook Matias Suarez (wel nog steeds geblesseerd) nog niet vertrokken. Eén probleem kan wel Milan Jovanovic worden. De Serviër is één van de best betaalde spelers in België, maar heeft de juiste vorm nog niet te pakken. Hem op de bank zetten, is echter als een tijdbom in de kleedkamer plaatsen.

Onze prognose: tweede

Transfers:
IN: Mohammed Aoulad (FC Brussels), Dalibor Veselinovic (terug van KV Kortrijk), Ignacio Cavallero (Union Santa Fe), Osama Hawsawi (Al Hilal), Thomas Kaminski (terug van OHL), John Van den Brom (Vitesse), Gohi Bi Cyriac (Standard), Sacha Iakovenko (terug van OHL), Christophe Diandy (terug van OHL), Hakim Bouhna (Diegem)
UIT: Ariël Jacobs (Kopenhagen), Filip De Wilde (?), Michaël Cordier (Westerlo) - Davy Schollen (STVV), Junior Kabananga (Roeselare), Patou Kabanga (Mazembe), Brandon Deville (Ajaccio), Karim Tarfi (De Graafschap), Bruno Baras (Union)

Vermoedelijk basiselftal: Proto, Odoi, Wasilewski, Deschacht, Safari, Biglia, Kanu, Praet, Jovanovic, Mbokani, Gillet

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties