Ultras laten van zich horen

Christophe van den Boom
| 253 reacties
Ultras laten van zich horen
Foto: © SC

De incidenten tijdens de wedstrijd Standard-Anderlecht werden in de media breed uitgesmeerd. De Ultras gaan hier niet mee akkoord en deelden in een communiqué hun eigen visie mee.

Door de stigmatisering in de pers als gevolg van de ‘incidenten’ tijdens de classico, willen wij graag enkele zaken verduidelijken :

-We zijn bijzonder verbaasd, en dit is nog zacht uitgedrukt, om te zien dat alle journalisten Tribune 3 (het hart en het ‘koor’ van Sclessin) door het slijk halen. Dezelfde journalisten die, sinds jaar en dag, lovende termen gebruiken om die tribune te beschrijven omwille van hun steun, ijver, trouw en kwaliteit van de tifos. Deze journalisten zijn blijkbaar kort van geheugen... Want hoe vaak hebben wij hun niet horen verkondigen dat wij - om het in hun woorden te zeggen - “het beste publiek van België” zijn? Dit publiek en deze tribune, herhaaldelijk bejubeld, kan toch niet zomaar plots monsterachtig geworden zijn! Dezelfde journalisten die ook, het hele jaar door, onze mening vragen over het leven van de club. We zullen deze beschuldigingen niet vergeten en als gevolg daarvan zullen wij in de toekomst ook zeer spaarzaam zijn met onze meningen en reacties naar de pers toe. 

- Vandaag verscheen er een artikel in Sud Presse, waarin de voorzitter van de groep meermaals geciteerd wordt. Hij had nochthans geweigerd om te antwoorden op de vragen van de journalist van Sud Presse. Deze citaten zijn dus gewoon gekopieerd van een interview van zo’n 2 jaar geleden, voor een alternatieve site. Alhoewel het artikel niet ‘anti’ is en het voornamelijk focust op de ‘positieve kant’ van de groep, zijn bepaalde anwoorden volledig uit hun context gegrepen. Alsook zouden ze laten blijken dat wij de ‘incidenten’ van zondag rechtvaardigen en de volledige verantwoordelijkheid ervoor opnemen. Dit is absoluut niet het geval. 

- Het protest van Tribune 3 tijdens deze Classico had als enige doel om een schok teweegtebrengen bij het bestuur en om hun een duidelijk signaal te sturen: Dat wij, Supporters van Standard, niet accepteren dat ze onze club tien jaar terug in de tijd brengen door hun incompetente manier van een club te besturen. Als de supporters dergelijke middelen gebruiken om hun ongenoegen te uiten, wilt dat zeggen dat de wanhoop groot is. Journalisten en ‘wereldverbeteraars’ die kunnen geloven dat de supporters er plezier in scheppen om de club van hun hart zo te ‘saboteren’ tonen op die manier dat ze de wereld van het voetbal en hun tribunes niet kennen. 

- Als journalisten het - in hun ogen - extreem gedrag stigmatiseren/veroordelen (wat hun goed recht is) zouden ze beter eerst, alvorens iemand de les te spellen (in het programma van de RTBF « La Tribune » van maandag 08/10/2012), de schandalige praatjes van hun columnist M. Javaux veroordelen. Hij reageerde als een impulsieve ‘conservatieveling’ en beweerde dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor de ‘incidenten’ van vorige zondag thuishoren in de gevangenis. Overdrijven is ook een kunst. Wij stellen hem gewoon de vraag wie er het meeste thuishoort in ‘Lantin’ (gevangenis van Luik, red.): Supporters die hun ongenoegen/ ontsteltenis uiten of iemand die onder invloed van alcohol met de auto rijdt. Tijdens diezelfde uitzending werd het ongeval van Legear trouwens kort besproken als een anekdote, terwijl dit ongeval een dramatisch en mischien zelfs dodelijk gevolg had kunnen hebben. Dit terwijl de ‘incidenten’ van de Classico zo’n 45 minuten besproken ! werden.

- Wij zijn en blijven volledig trouw aan onze club en aan onze kleuren. Juist daarom is het onze plicht om onze afkeuring en ons ongenoegen te uiten als wij oordelen dat de toekomst van onze club in gevaar is. Dat is ook hetgeen we gedaan hebben vorige zondag, door het maken van verschillende spandoeken die onze expliciete en specifieke meningen uitdrukken. 

Het spreekt voor zich dat wij de pers niet meer te woord zullen staan over hetgeen wat vorige zondag is gebeurd. Wat ons betreft is alles gezegd in dit persbericht. 

ULTRAS INFERNO 1996 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties