Analyse Bergen een van de positieve verrassingen

Bergen een van de positieve verrassingen
Foto: © SC

Aan de winterstop staat Bergen op een zevende plaats in de stand. Met vijf eenheden minder dan Racing Genk mag het zelfs nog enigszins dromen van play-off I, al zal dat niet evident zijn.

Door Aernout Van Lindt

Enzo Scifo geeft Bergen vleugels

Bergen staat hoger dan velen hadden verwacht. Vorig jaar eindigden de Henegouwers op de tiende plaats in de reguliere competitie, maar dit jaar werd hen een moeilijker jaar voorspeld. Dat ze nu zevende staan en op vijf punten van play-off I vertoeven met nog acht speeldagen voor de boeg, is dan ook zeer knap. Enzo Scifo liet op het einde van vorig seizoen al zien dat hij een club kan doen voetballen en ook dit jaar ging hij op datzelfde elan verder. Het aanvallende, dartele voetbal zorgt er wel voor dat Bergen ook enorm veel doelpunten moet incasseren.

Wisselvalligheid troef

Wat opvalt bij de uitslagen van Bergen is dat er niet echt een pijl op te trekken valt. Een teleurstellend gelijkspel tegen Waasland-Beveren werd opgevolgd door een fantastische overwinning tegen Standard. Kansloos verlies in Genk (5-1) werd opgevangen door mooie winst tegen OHL (1-3). De ploeg pakt vier punten tegen revelatie Zulte-Waregem, maar verliest in Mechelen. En zo kun je nog wel wat voorbeelden verzinnen: het lijkt er op dat Bergen elke match opnieuw van nul begint en zo vrank en vrij voetbalt dat ze niet echt rekening houden met tegen wie ze spelen. Dat zorgt voor attractief voetbal op het ene moment, en jammerlijk puntenverlies tegen sommige mindere goden. Dat kan de club zuur opbreken als ze effectief nog play-off I willen halen.

Jeremy Perbet eindelijk vertrokken

In het begin van het seizoen leek Jeremy Perbet ineens het doel niet meer te weten staan. Trainer Scifo vroeg meermaals om een reactie van zijn spits, maar pas op de negende speeldag slaagde de Fransman er in om de netten te raken. Daarna ging het weer als een tierelier en ondertussen staat de teller, mede dankzij een hattrick tegen OHL, al op elf doelpunten. De titel van topschutter verlengen zit er voorlopig nog niet in, maar mits een goed voorjaar is er nog veel mogelijk. Ook Nong en Jarju scoorden overigens al zeven keer, dus er is meer dan Perbet in de aanval van Bergen.

De mening van Tom Boudeweel: “Scifo bewijst mijn ongelijk”

"Met beperkte middelen staat Bergen er. Veel is te danken aan de man in de schaduw: Dimitri Mbuyu. Hij vindt elk seizoen toch weer de juiste spelers en hij gaf ook een kans aan Enzo Scifo. Toch iemand waar ik als trainer ook mijn twijfels bij had, maar die me mijn ongelijk bewijst. De mensen die de Pro League Licence gingen halen, zeiden al dat ze onder de indruk waren van hem. Dat Bergen nu wat wegzakt, heeft veel te maken met de blessure van Tim Matthys. Ze missen toch zijn voorzetten en assists. Het gaat allemaal wat stroever. Maar voor hen is het seizoen ook al geslaagd, want ze blijven er makkelijk in."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties