Analyse Club Brugge ondanks alles toch nog op vierde plaats

Club Brugge ondanks alles toch nog op vierde plaats
Foto: © SC

Na een van de meest wisselvallige eerste seizoenshelften in de recente geschiedenis van Club Brugge, staat de ploeg alsnog op de vierde plaats. Er werd gevreesd voor play-off I, maar ineens doet blauw-zwart weer mee voor de Europese tickets.

Door Aernout Van Lindt

Leekens versus Garrido

Georges Leekens kwam door de grote poort bij Club Brugge binnen. Je had toen al kunnen voorspellen dat het niet goed ging gaan. Grote uitspraken werden niet geschuwd en een meevallende start gaf de ambities van Blauw-Zwart nog een extra boost. En toen liep het mis: een zwaar verlies op het veld van OHL zorgde voor een malaise die duurde tot de befaamde 6-1 op het veld van Anderlecht. Toen lag Leekens al buiten. Garrido kwam vervolgens minder door de grote deur, maar hij stelde wel op zijn manier orde op zaken binnen de club. Als de Spanjaard in 2013 kan bevestigen wat hij nu met de groep doet, is er voor Club Brugge nog niets verloren.

Zwak Europees avontuur

Naar de buitenwereld toe heeft Club Brugge zichzelf geen lekker imago aangemeten. Zeker in de Europese wedstrijden was de ploeg vaak een schim van zichzelf. Tegen Kopenhagen was er hoop om een stap te zetten richting de vetpotten van de Champions League, maar thuis werd een voorsprong weggegeven en smadelijk verloren. En ook in de Europa League kon Club zich nauwelijks doorzetten. In de poulefase vergaarde het amper vier punten. Het zware verlies in Bordeaux was een zware opdoffer, maar de manier waarop in december nog verloren werd van het nietige Maritimo Funchal deed wenkbrauwen fronsen.

Mens sana in corpore sano

De dag na het verlies in Funchal werd bekend dat Club Brugge terug gebruik zal maken van de diensten van Rudy Heylen. De mental coach was ook in het verleden al actief voor Blauw-Zwart, maar kwam nu dus terug om het vertrouwen op te lappen. Verder deed Garrido ook een beroep op Marc Herremans, die over zijn leven kwam praten tegen de groep. Het werd een lesje in moed en doorzettingsvermogen, toevallig ook stokpaardjes van de Spaanse coach. Nog zo een stokpaardje is discipline, waar de spelers het onder Leekens ook moeilijk mee hadden. Prompt stelde Garrido met Ben De Wolf ook een team manager aan die op de discipline van zijn spelers moet letten. Op die manier wordt de kern ook op het mentale vlak op verschillende manieren ondersteund en begeleid. Misschien niet vernieuwend, maar duidelijk wel nodig.  

De mening van Tom Boudeweel: “Spelers van Brugge verzorgen zich niet”

"Over Club kunnen we een uur praten, maar alles is al gezegd. Ik ben superontgoocheld in alles wat daar gebeurd is. Vooral naast het terrein dan ook: in de spelersgroep, in het bestuur, in de staf, in de beheersraad,... Dat hou je niet voor mogelijk. Het is al fout gelopen bij de aanstelling van Georges Leekens. Maar bij de spelers was er vooral een ongelooflijk gebrek aan 'livestyle', de verzorging van hun eigen lichaam. Ze beseffen niet dat hun lichaam hun werkinstrument is. Als je dan hoort van spelers die drinken en uitgaan, ja dan is het toch even slikken. Iedereen praat over Messi, maar die man verzorgt zich hé. Die speelt meer matchen dan iedereen hier, maar is nauwelijks geblesseerd. Een paar jaar geleden mocht ik Milan Lab bezoeken. Een man als Seedorf die liet zich na de match nog uren verzorgen. Brugge is rechtgehouden in periodes door Refaelov, Bacca en Lestienne. Terwijl er toch een enorme kwaliteit in die groep zit."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties