Daum: "Brazilië kopieert nu al Duits voetbal"

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 17 reacties
Daum: "Brazilië kopieert nu al Duits voetbal"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Zaterdag staat er op Wembley een volledig Duitse Champions League-finale op het programma. Christoph Daum voorspelde de Blitzkrieg zo'n tien jaar geleden al.

Duitsland is tegenwoordig de voetbalmaatstaf van Europa. Met efficiënt en oogstrelend voetbal knokten Borussia Dortmund en Bayern München zich immers tot in de Champions League-finale. Christoph Daum, ex-coach van Club Brugge en ervaringsdeskundige in de Duitse Bundesliga, voorspelde tien jaar geleden de opkomst al.

“Maar eigenlijk is alles echt in gang geschoten met de komst van Louis Van Gaal bij Bayern München”, vertelt de Duitser in Het Nieuwsblad. “De Nederlander durfde het aan om enkele jonge talenten in de arena te gooien en legde de nadruk op het collectieve aspect van het voetbal. Het is tegenwoordig dan weer de verdienste van Jupp Heynckes om een elftal te smeden uit dat sterrencollectief.”

Daum ziet bovendien nog een wezenlijk verschil in de Bundesliga. Er spelers immers meer en meer Duitse spelers. “Er is een tijd geweest dat driekwart van de spelers in de Duitse competitie buitenlander was. Tegenwoordig is de helft eigen kweek en dat is belangrijk voor de ontwikkeling. Die evolutie is er gekomen met de komst van de jongere trainers. Het is voor een jonge gast nu eenmaal gemakkelijker werken met een coach die ook niet te oud is.”

Het Duitse voetbal zal de komende seizoenen de standaard worden op de Europese voetbalvelden. “De Duitse clubs hebben het perfecte evenwicht gevonden tussen technisch verzorgd voetbal en fysiek spel. Ik was onlangs in Brazilië op bezoek in de opleidingscentra van onder andere Santos en Internacional. Die talenten spelen allang geen sambavoetbal meer, maar daar wordt de Duitse stijl gekopieerd. En pas op, binnenkort doet Spanje het ook.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties