Analyse Prognose: Play-off I een must voor AA Gent

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 46 reacties
Prognose: Play-off I een must voor AA Gent
Foto: © SC

De start van het nieuwe seizoen staat voor de deur. Wij plaatsen, samen met Herman Brusselmans, het ambitieuze Gent op een vijfde plaats. Kunnen ze beter en hun doel, Europees voetbal, halen?

Analyse vorig seizoen

Vorig seizoen werd een rampjaar voor AA Gent. Drie trainers leidden de Buffalo’s doorheen het seizoen. Sollied begon, maar al snel zaten de resultaten tegen. Peeters nam over en het ging van kwaad naar erger. Dieptepunt was de thuisnederlaag tegen promovendus Waasland-Beveren. Het fiere Gent leek zelfs even in degradatiegevaar te komen. In perszalen doorheen het land hoorde je soms de boutade ‘Gent gaat het mooiste stadion van tweede klasse hebben’ vliegen. Met de komst van Victor Fernandez en een rist versterkingen met onder anderen Hubert, Neto, Kage, Lopez en Zukanovic werd dan toch de finale van play-off II gehaald. Daarin kreeg het Ottenstadion een mooi afscheid, maar werd in Standard erg zwaar verloren.

Vooruitblik 2013-2014

In een nieuw stadion moet AA Gent absoluut een beter seizoen draaien dan vorig jaar. Het eerste jaar in zo’n nieuwe arena is voor alle nieuw aangetrokken abonnees een soort van eerste indruk. Gent verliest meer dan waarschijnlijk sterspeler Mboyo, maar met Pedersen trok het een capabele spits. Gespaard van blessures zullen de Buffalo’s nog veel plezier beleven aan de Deense aanvaller. Ook de terugkerende Yassine El Ghanassy, die in de galamatch tegen Stuttgart meteen op de afspraak was, is misschien nog de beste transfer van het seizoen. We zien AA Gent zonder Mboyo op een vijfde plaats eindigen dit jaar, mét Mboyo zouden ze weleens twee plaatsen hoger kunnen eindigen.

In&Out

IN:

Hubert (RC Genk), Nana Asare (FC Utrecht, Ned), Carlos Diogo (SD Huesca, Spa), Nicklas Pedersen (KV Mechelen), Renato Neto (Sporting Lissabon, huur).

OUT:

Fernando Wallace (einde contract), Ibrahima Conte (Zulte Waregem), Jordan Remacle (Lokeren), Benito Raman (Kortrijk, huur), Jorge Lopez (einde contract), Stijn Desmet (Kortrijk), Mohamed Messoudi (OHL), Thomas Foket (KV Oostende, huur), Christian Brüls (OG Nice, huur), Melli (einde contract), Shlomi Arbitman (Bergen), Wouter Corstjens (Lierse), Mamoutou N'Diaye (Zulte Waregem), Armin Cerimagic (Aalst, huur).

Blikvangers

Ervin Zukanovic        

Zukanovic maakte in zijn eerste half jaar Gent indruk. De linksvoetige verdediger, in het verleden ook gegeerd door zowat elke Belgische topclub, heeft een strakke inspeelpass en kan met zijn traptechniek ook op stilstaande fases gevaarlijk zijn. AA Gent wil er nog een verdediger bij om naast de Bosniër te posteren. Nahayo is te wisselvallig en Arzo mist beweeglijkheid.

Yassine El Ghanassy

De vleugelspits komt uit een mislukt avontuur in de Premier League en staat opnieuw min of meer met de voeten op de grond. Schitterde meteen in de galamatch en werd door Fernandez tot kapitein gebombardeerd. Als El Ghanassy zijn hoofd uit de wolken kan houden zal AA Gent er veel plezier aan beleven.

Jari Vandeputte

Vandeputte was één van de meest opvallende spelers in de voorbereiding. De net 17 geworden aanvallende middenvelder heeft vista én een goede attitude, maar mist nog wat body. Kon Fernandez bekoren en mag zeker rekenen op speelminuten dit seizoen.

Wat denkt… Hannes Van Der Bruggen?

“Met een vijfde plaats kan ik leven, maar eigenlijk mikken we hoger. Play-off I is na vorig seizoen echt wel een must. In de play-off zelf kan dan nog veel gebeuren, de verschillen zijn daar veel kleiner. De vijfde kan nog makkelijk tweede worden en omgekeerd. We gaan alleszins vol voor Europees voetbal. Of de ploeg er klaar voor is? Ik denk het wel. Als iedereen voor de volle 100% geconcentreerd en gemotiveerd blijft, hebben we een heel stevig geheel.” Een belangrijke factor is ook het waarschijnlijke vertrek van Mboyo en hoe dat opgevangen wordt. “Daar kan ik weinig over zeggen. De clubleiding weet wat ze doet.”

De mening van Herman Brusselmans

“De vijfde plaats is de plaats waarop Gent volgens mij gedoemd is om altijd te eindigen. Je kan ze bij wijze van spreken vastvijzen op die vijfde stek. Nu hebben ze wel dat nieuw stadion, dat kan wel een boost geven qua uitstraling. Je kan tien stadions bouwen, het is op het veld dat het moet gebeuren. Voor dit seizoen hangt veel af van wie ze nog kwijt geraken van spelers. Gent kan zijn absolute toppers als Ruíz en Boussoufa nooit houden. Neem nu Mboyo, dat is een fantastische speler. Je kan hem de bal gewoon niet afpakken. Hij geeft ook zo lijzige, trage indruk die volledig fout is. Hij is pijlsnel en maakt bijna alle goals van Gent. Hij is absolute top. Zijn exploten, dat moeten ze er bij Gent maar bijnemen. Dat hij eens in een discotheek zal blijven plakken en een kind doodrijdt in zijn Lamborghini… Die gasten maken het verschil op het veld. Mboyo is bijvoorbeeld beter dan Lukaku. Lukaku kan een bal hier controleren en daar (wijst naar de koelkast) is hij hem kwijt. Mét Ghelamco, maar zonder Mboyo word je geen kampioen.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties