Analyse Staat een tweede gouden generatie klaar?

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 71 reacties
Staat een tweede gouden generatie klaar?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vandeputte, Vanaken, Tielemans,... Dit weekend teerden veel ploegen op de ingevingen van jonge Belgische talenten. De tijd dat de eigen jeugd in een vergeethoek geduwd werd lijkt eindelijk voorbij, het kan de nationale ploeg in de toekomst alleen maar ten goede komen.

Door Sander De Graeve

Talenten als Eden Hazard, Nacer Chadli, Dries Mertens en ga zo maar door verlieten in het verleden België zonder één officiële match in eerste klasse te spelen. Ze voelden zich geblokkeerd, kregen geen kansen of werden al te snel aan de kant geschoven wegens fysiek niet sterk genoeg (Mertens was 'te klein' voor Gent). De ommekeer is nu eindelijk ingezet. Voor het eerst komt het percentage Belgen in eerste nationale opnieuw boven de 50% uit en zagen we meer jongeren dan anders het veld betreden.

Topclubs tonen de weg

De teams van Club Brugge en Anderlecht waren, deels noodgedwongen, de exponenten van deze nieuwe wind. Bij Club kwamen met Lestienne(21), De Bock(20), Mechele(20), Bolignoli(18), Dierckx(18) en Verstraete(19) maar liefst zes Belgen van 21 of jonger in actie. Daarbovenop speelden ook Wang(20) en Ryan(21) een uitstekende partij. Niet Belgisch, wel jong. Anderlecht deed het gisteren met Tielemans(16), Praet(19), Mbemba(Con, 18), Acheampong(Gha, 20) en Bruno(19).

Naast kwantiteit viel er ook bijzonder veel kwaliteit te bespeuren onder de jongelingen op de velden dit weekend. We lichten hieronder de meest opvallende én meest verdienstelijke uit. In wie van hen schuilt een toekomstige Rode Duivel?

Hans Vanaken (Lokeren, 20)
De 20-jarige Hans Vanaken maakte al twee seizoen het mooie weer bij Lommel United in tweede nationale. Hij bleek de overstap van tweede naar eerste erg goed verteerd te hebben. Zijn debuut was er één om in te lijsten. Hij scoorde twee mooie goals en plaveide zo het pad voor de mooie zege van Lokeren op Anderlecht. Als Trompet een betere controle in huis had, deed hij er vlak voor affluiten zelfs nog een assist bij. Toen we eerder deze week Ivan Leko, nota bene door Vanaken uit de ploeg gehouden, opbelden, waarschuwde de aimabele Kroaat ons al. "Die Vanaken, die gaat doorbreken dit jaar. Wat een talent."

Youri Tielemans (Anderlecht, 16)
Een gescheurd oor bij Sacha Kljestan, dat was zondag de cue voor deze 16-jarige middenvelder om in te vallen. En wat voor een invalbeurt. Met zijn techniek, overzicht, lef én immuniteit tegen zenuwen leek het alsof hij al jaren op het hoogste niveau speelde. Hij kon zijn mooie debuut niet bekronen met een zege door de jongen die we hierboven beschreven, maar had met een prachtige opening op Suárez wel een voet in de gelijkmaker van Bruno. Aan deze klasbak gaat Anderlecht nog veel plezier beleven.

Jari Vandeputte (AA Gent, 17)
AA Gent was goed 60 minuten lang een zwalpend schip tegen Waasland-Beveren. Mboyo en Pedersen speelden in de voorbereiding nog geen minuut samen en dat was eraan te zien. Met de inbreng van de zeventienjarige Vandeputte keerde het tij. De frêle middenvelder is een echte 10, vista, snelheid van uitvoering, techniek, noem maar op. Enkel fysiek moet hij nog stevig werken, hij werd in Beveren al hard aangepakt. "Ik denk dat ik wat meer het krachthonk ga induiken", aldus een glunderende Vandeputte achteraf. Zijn assist op Diogo vat zijn speelstijl samen: mooi én efficiënt.

Julien Vercauteren (Lierse, 20)
De vinnige vleugelspeler was het (misschien wel enige) lichtpuntje bij Lierse zaterdagavond. Met zijn snelheid en techniek maakte hij het de achterhoede van Zulte Waregem bij wijlen knap lastig. Hij leek ook één van de enige bij Lierse die echt initiatief toonde. Met de ex-speler van Anderlecht heeft Lierse een echte groeibriljant in huis. Hier gaan we nog van horen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties