Clement: "We geloven hard in onze jongeren"

Timothy Collard
Timothy Collard
| 45 reacties
Clement: "We geloven hard in onze jongeren"
Foto: © SC

Volg Club Brugge nu via WhatsApp!

De jonge talenten van Club Brugge ontbolsteren sneller dan verwacht. Blauw-zwart moest door omstandigheden noodgedwongen voor jonkies kiezen, die hun kans met beide handen grepen. Philippe Clement had de spelers nog onder zijn hoede bij de beloften en kent hen dus als geen ander.

Door Timothy Collard

Afgelopen weekend verscheen Club met vijf spelers uit de eigen jeugdopleiding aan de aftrap. Tom De Sutter, Brandon Mechele, Björn Engels, Birger Verstraete en Boli Bolingoli Mbombo speelden recent of in een iets verder verleden in de Brugse jeugd. Bovendien zat Tuur Dierckx nog op de bank en kloppen er met onder meer Nikola Storm en Sander Coopman nog enkele jongens op de deur van het eerste elftal.

"Engels en Mechele tonen aan dat ze ons vertrouwen waard zijn."

“Ik had niet verwacht dat ze op dit moment al in de eerste ploeg zouden staan. De spelers deden het in de eerste plaats goed in de voorbereiding, maar kwamen wel in de basis door omstandigheden. Ze hebben zich meteen getoond en wij zijn heel tevreden over hen”, vertelt assistent-trainer Philippe Clement aan Voetbalkrant.com.

Met Engels-Mechele stond er afgelopen weekend wel een érg jong duo in het hart van de blauw-zwarte defensie. “Ik ben zelf ook jong in de ploeg gekomen bij Beerschot, maar stond wel naast een ervaren rot. Maar Mechele en Engels tonen aan dat ze ons vertrouwen waard zijn.”

“Het zijn stuk voor stuk jongens waar we hard in geloven. Het belangrijkste is nu dat ze bevestigen en op termijn een vaste waarde worden bij Club Brugge. Dat is echter geen proces van één of twee maanden. Ze krijgen van ons de tijd om dit seizoen stappen te zetten en ervaring op te doen.”

Maar wat als de vaste waarden opnieuw topfit zijn? “Het is niet zo dat we de jonge talenten zomaar aan de kant gaan schuiven eens er spelers terugkeren uit blessure. Diegene die het beste presteert op training zal spelen, of die nu 18 of 38 jaar is. We gaan niet automatisch naar oudere spelers grijpen.”

"Dit is Club Brugge en de concurrentie is hier hard. Als je hier wil spelen, dan moet je een sterk karakter hebben en kunnen omgaan met teleurstellingen."

Als de youngsters dan toch eens naast de ploeg vallen, dan moeten ze aantonen dat ze over de mentale weerbaarheid beschikken om daar mee om te gaan, meent Clement. “Birger (Verstraete, nvdr.) heeft dat vorig seizoen al eens meegemaakt. Spelen, positieve reacties krijgen, maar uiteindelijk toch naast de ploeg vallen omdat er nog jongens van een net iets hoger niveau rondlopen.”

“Dat is niet altijd even makkelijk om mee om te gaan als jonge voetballer. Maar dit is Club Brugge en de concurrentie is hard. Als je hier wil spelen, dan moet je een sterk karakter hebben en moet je af en toe ook omgaan met teleurstellingen. Dat is een uitdaging voor die spelers en hopelijk geloven ze ook in dat verhaal.”

Clement is er wel zeker van dat de jeugdproducten die in de A-kern zitten het in zich hebben om te slagen bij blauw-zwart. “Ze hebben het de voorbije jaren heel goed gedaan en moeten nu stappen blijven zetten. Ik geloof in hen en ben overtuigd van hun intrinsieke kwaliteiten.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties