Ligue 1: PSG, Monaco, of een verrassing?

Timothy Collard
Timothy Collard
| 14 reacties
Ligue 1: PSG, Monaco, of een verrassing?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vrijdagavond trapt kampioen Paris Saint-Germain het Franse voetbalseizoen opnieuw op gang. Kunnen de hoofdstedelingen een tweede opeenvolgende titel veroveren of gaat Monaco met de titel aan de haal? Voetbalkrant.com blikt alvast even vooruit naar het komende seizoen in de Ligue 1.

Door Timothy Collard

Tussen 2002 en 2008 was er één constante in Frankrijk: Olympique Lyon. L’OL veroverde zeven opeenvolgende titels, maar daarna was het plots gedaan. Bordeaux, Marseille, Lille en Montpellier pakten in de daaropvolgende jaren de titel, maar nu lijkt er met PSG een team opgestaan dat het Franse voetbal in de komende jaren wel eens volledig zou kunnen domineren.

P$G vs A$ Monaco?

PSG liet zich in het seizoen 2011-2012 nog verrassen door het bescheiden Montpellier, maar afgelopen seizoen leidde Zlatan Ibrahimovic zijn team naar de eerste titel sinds 1994. De Parijse club lijkt ook dit jaar dé titelkandidaat bij uitstek, maar met AS Monaco promoveert er wel een razend ambitieus team naar de Ligue 1.

Net als bij PSG, staat er ook bij AS Monaco een stinkend rijke eigenaar aan het roer die er niet van terugschrikt om met geld te gooien op de transfermarkt. Monaco haalde deze zomer onder andere James Rodriguez en Joao Moutinho weg bij FC Porto. Bovendien sloeg de promovendus een nog grotere slag met het aantrekken van Radamel Falcao. PSG reageerde daar op met het aantrekken van Edinson Cavani.

Outsiders

PSG en AS Monaco lijken door hun investeringen dé twee teams die voor de titel zullen strijden, maar wat met de andere teams? Voor Marseille was het de afgelopen jaren altijd net niet. In 2010 pakte L’OM de titel, maar in 2007, 2009, 2011 en 2013 eindigde het telkens als tweede. De club heeft ook dit jaar weer een sterk geheel en haalde Dimitri Payet weg bij Lille, maar of dat genoeg is om kampioen te worden ...

Olympique Lyon zal ook komend seizoen meestrijden voor een Europees ticket, maar op een nieuwe titel is het wellicht nog even wachten voor de jongens van Rémi Garde. Lyon zet sterk in op haar ijzersterke jeugd, maar dreigt deze maand wel nog Bafétimbi Gomis te verliezen. Pluspunt is wel dat Lyon tot nu toe het sterke middenveld met onder meer Grenier, Gourcuff en Gonalons kon samenhouden.

Verrassingen

OGC Nice groeide vorig jaar uit tot absolute revelatie in Frankrijk en eindigde vierde. Het wordt absoluut niet makkelijk voor de nieuwe club van Christian Brüls om dit seizoen even goed te doen. Wat in het voordeel pleit van Les Aiglons is wel dat ze hun kern nagenoeg konden bij mekaar houden. Van de absolute basisspelers vertrok enkel verdediger Civelli.

Saint-Etienne eindigde vorig seizoen vijfde, maar zag wel sterkhouder én topschutter Pierre-Emerick Aubameyang vertrekken naar Borussia Dortmund. Met het geld dat ze ontvingen voor hun aanvalsleider, versterkten Les Verts hun middenvelde met Tabanou (Toulouse) en Corgnet (Lorient). Voorin gaapt er echter wel een leemte, die de 33-jarige Brandao - ondanks zijn elf doelpunten vorig seizoen - vermoedelijk niet kan opvullen.

Degradatie

In tegenstelling tot AS Monaco, zullen de twee andere promovendi het wellicht wat moeilijker krijgen op het hoogste niveau. Guingamp kocht vooral in in tweede klasse, terwijl het sterkhouder Gianelli Imbula zag vertrekken naar Marseille. Nantes zal het ongetwijfeld ook moeilijk krijgen, samen met teams als Sochaux, Reims, Evian en Ajaccio, die de degradatie afgelopen seizoen maar net konden afwenden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Ligue 1

Nieuwste reacties