Analyse Waarom de Belgen favoriet zijn tegen Schotland

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 17 reacties
Waarom de Belgen favoriet zijn tegen Schotland
Foto: © SC

De Rode Duivels zitten in de laatste rechte lijn richting het WK. Bij winst tegen Schotland kunnen de Duivels zelfs voor 90% zeker zijn van kwalificatie (waar hebben we dat percentage nog gehoord?) Ook alle bookies verwachten een zege van de Belgen. Waarom? U leest het hier.

Door Sander De Graeve

Vorm

Eerst en vooral is er de vorm. Onze Rode Duivels wonnen in deze campagne al zes wedstrijden en speelden één keer gelijk. De Schotten haalden tegen Kroatië pas hun eerste zege, iets waarvoor we hen nog steeds dankbaar zijn. Daarvoor was het huilen met de geruite muts op bij onze Schotse vrienden. Na twee gelijke spelen in de eerste twee partijen werd viermaal op een rij verloren waaronder de 2-0 in Brussel.

Geschiedenis

De Schotten lijken de Rode Duivels ook goed te liggen. Van de zestien vorige confrontaties won België er negen. Vier keer waren de Schotten aan het feest, drie keer eindigde de partij op een gelijkspel. De bekendste van die gelijke spelen was die in aanloop naar het WK van 2002. De Belgen vielen er al voor het half uur met tien na rood voor Deflandre. Toch konden Marc Wilmots en Daniël Van Buyten in de tweede helft een 2-0 achterstand ombuigen. Van Buyten wachtte met zijn goal tot de allerlaatste minuut, kan hij dat vrijdagavond herhalen?

Huidige situatie

Bij België zijn er vraagtekens rond de paraatheid van Eden Hazard, maar ook Schotland moet belangrijke pionnen missen. Zo is doelman Allan McGregor er niet bij. Naast zijn schorsing liep hij ook nog een blessure aan de lies op. Nog een aderlating is het wegvallen van captain James Morrison, doorgaans de drijvende kracht tussen middenveld en aanval. Wie er wel bij is, is de killer van Kroatië. Robert Snodgrass gaf al aan dat hij zijn heldenstatus in België vrijdag best wil kwijtspelen.

Als we het gereputeerde transfermarkt.de mogen geloven is de Belgische nationale ploeg in totaal 357 miljoen euro waard. De Schotten komen aan 73,5 miljoen. Als we de waarde van twijfelgeval Eden Hazard en de geblesseerde Vincent Kompany optellen, komen we al hoger uit. Ook op de wereldranglijst gaapt een grote kloof tussen beide landen. België staat op de tiende stek, Schotland vinden we op plaats vijftig terug.

Nuance

Op papier lijken de Belgen al gewonnen spel te hebben tegen Schotland. Goed voor het vertrouwen, dat wel, maar ook erg gevaarlijk. We verwachten niet dat de Rode Duivels de tegenstander van vrijdag zullen onderschatten, zoiets laat Wilmots niet toe, maar het verwachtingspatroon bij de supporters is alvast erg hoog. In een kolkend Hampden Park zou een minder resultaat weleens erg ontnuchterend kunnen zijn. Schotland bewees immers in Kroatië al dat het op een goeie dag een sterk team kan vloeren.

Wat wordt het in Schotland? U kan het op de voet volgen via Voetbalkrant.com. Vanaf donderdag zijn onze reporters ter plaatse.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties