Overzicht Nederland: Ruime zeges voor Twente en Groningen

Joris De Wolf

Zaterdagavond stonden er vier wedstrijden op het programma in de Eredivisie. Twente deed een prima zaak en staat minstens een dag tweede. Ook Groningen doet het goed en Roda en Heerenveen zorgden voor spektakel.

Heracles-Twente  0-3

Heracles startte gemotiveerd aan de eerste helft met een grote kans voor Bryan Linssen, maar hij stuitte op Twente-doelman Nick Marsman. Na een goed kwartier spelen kwam Twente op voorsprong. Een knappe kopbal van Bengtsson zorgde voor de 0-1. Voor de verdediger is het al zijn derde doelpunt van het seizoen.

Twente kreeg het na het openingsdoelpunt even lastig, maar kort voor de rust had Castaignos de 0-2 aan de voet. De spits wachtte te lang om te schieten zodat Jason Davidson hem alsnog de bal kon afsnoepen. Ruststand: 0-1.

Ook in de tweede helft speelde Heracles met veel enthousiasme zonder echt veel kansen af te dwingen. Mark Uth was dicht bij de gelijkmaker maar hij kon niet hard genoeg afdrukken. De thuisploeg verdiende een gelijkmaker, maar het was Twente dat zijn voorsprong verdubbelde. Ebecilio maakte op hoekschop de 0-2. Enkele minuten later was de wedstrijd beslist met een penaltygoal van Dusan Tadic. Eindstand: 0-3. Door deze overwinning stijgt FC Twente naar de tweede plaats in het klassement. Heracles daalt naar de veertiende plaats.

Groningen-RKC  4-1

Groningen haalde het makkelijk van RKC. Aan de rust was er nochtans geen vuiltje aan de lucht voor de bezoekers uit Waalwijk.

Het was pas in de slotfase dat Groningen de sloophamer bovenhaalde. Van der Velden, Zeefuik, Adorjan, de Leeuw scoorden ieder één keer in de laatste twintig minuten. Het doelpunt van Joachim was slechts een eerredder.