Interview Van Binst kritisch maar... "Ik geef Anderlecht nog meeste kans om titel te pakken"

Van Binst kritisch maar... "Ik geef Anderlecht nog meeste kans om titel te pakken"
Foto: © SC

Anderlecht speelt vandaag voor de eer tegen Olympiakos. Samen met Gilles Van Binst bespraken wij even de Champions League-campagne van de Brusselaars. "Sommige spelers moeten onder eigen hoed kijken", aldus de paars-witte coryfee.

Anderlecht speelt vanavond zijn laatste partij in de Champions League en heeft daarbij niks meer te winnen of te verliezen. Enkel het prestige staat nog op het spel. "Het valt af te wachten met welke ingesteldheid Olympiakos op het veld gaat komen", aldus Van Binst. "Als ze er echt voluit voor gaan, wordt het weer moeilijk, net zoals die vijf andere matchen. Het is hetzelfde scenario als twee jaar geleden. Er is nog veel werk voor de boeg vooraleer Anderlecht een rol van betekenis kan spelen in de Champions League. En het wordt tijd dat dat gebeurt, want daar hunkeren de supporters nu toch al jaren naar."

Gilles, welke spelers van dit Anderlecht hebben het niveau voor de Champions League?

"Suarez, maar die is gekwetst. Kouyate ook, maar hij moet er met zijn kopje bij blijven. Als hij zijn normaal niveau haalt, is hij heel goed, maar hij kan ook van die off-days hebben waarin hij geen meerwaarde is."

Is dat alles?

"Er zijn veel jongeren die het in zich hebben, maar waar nog werk aan is. Chancel Mbemba is een ruwe diamant, maar er moet nog aan geschaafd worden. En het is niet aan hem om de ploeg op sleeptouw te nemen. Hetzelfde voor Najar. Een heel goede speler, maar hij gaat het verschil niet maken. Bruno komt nog het beste voor de dag, maar die heeft nog teveel hoogtes en laagtes. En daar ontbreekt het Anderlecht aan: een constante."

Denk je dan ook aan Dennis Praet?

"Praet is een goeie, maar hij is sterk teruggevallen de laatste tijd. Dat wijt ik vooral aan zijn leeftijd. Jongens van die ouderdom hebben veel hoogtes en laagtes. Spijtig genoeg voor Praet heeft hij voor mij tegenwoordig meer laagtes dan hoogtes."

Is er te veel jeugd dan?

"Nee, er is een keuze voor gemaakt. Maar dan moet je die lijn wel doortrekken en ze blijven opstellen, want zo kunnen ze geen progressie maken. Je moet vertrouwen geven aan je ploeg."

Te veel wissels dus?

"In mijn tijd had je de basiself en ging je er pas uit als je geblesseerd was. Onder Goethals mocht je weken slecht spelen, maar hij liet je staan tot je weer op niveau was. Geen enkele speler wordt graag vervangen. Ik kan me voorstellen dat Deschacht tegenwoordig ook niet gelukkig rondloopt."

Is dat kritiek op Van den Brom?

"Hij is zoekende, maar we zijn wel al speeldag 18 voorbij. De gemakkelijkste optie zou zijn om de trainer te ontslaan, maar er zijn ook veel spelers die onder eigen hoed moeten kijken. Het publiek begint stilaan te morren en dan wordt het gevaarlijk voor een trainer."

Is dit een overgangsjaar?

"Ik geef Anderlecht zelfs nog het meeste kans om kampioen te worden. Ze hebben nog tijd om het tij te keren en als je Anderlecht kent, zal dat ook gebeuren. Het is kwestie om op het goeie moment geluk te hebben. In het land der blinden is eenoog koning. Wel, het niveau van deze competitie is te zwak om Anderlecht nu al af te schrijven. Ze staan op drie punten en gaan klaar zijn voor de play-offs."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties