Gouden Schoen: Best of the rest: Bacca, Vanaken of Proto?

Gouden Schoen: Best of the rest: Bacca, Vanaken of Proto?
Foto: © SC

Morgen kennen we de nieuwe Gouden Schoen. Wij lieten een vijftal analisten praten over de kanshebbers en hun topvijf. En ze zijn het allemaal roerend met elkaar eens. Ook over wie op de vijfde plaats dient te komen. Een plaats waar meerdere kandidaten voor in aanmerking komen.

Wij vroegen Aimé Antheunis, Gilles Van Binst, Jan Ceulemans, Franky Van der Elst en Georges Leekens. Zij zien drie namen naar voor komen voor de vijfde stek: Hans Vanaken, Silvio Proto en... Carlos Bacca. Maar de algemene voorkeur lijkt toch uit te gaan naar Vanaken. Opvallend is dat twee van de drie maar voor een half seizoen aan stemmen in aanmerking komen...

Hans Vanaken:

Franky Van der Elst: "Hans zit in hetzelfde schuitje als Proto en Bacca. Hij zal her en der punten hebben gekregen en maakt aanspraak op die vijfde plaats. Dat is natuurlijk niet genoeg om te winnen. Het is echter een ongelooflijk mooie voetballer. En wat een entree op het hoogste niveau!"

Gilles Van Binst: “Vanaken is de ‘coming man’ van het Belgische voetbal. Hij is jong, slim, scoort, kan tussen de lijnen spelen en vervult een bepalende rol bij Sporting Lokeren. Vanaken is de openbaring van de eerste seizoenshelft.”

Aimé Antheunis:  "Heeft op één ronde werkelijk veel laten zien. Het enige probleem voor Vanaken is dat hij waarschijnlijk tot beste jongere zal verkozen worden. Dat zal hem misschien punten voor de Schoen doen verliezen. Ja het moeten niet altijd topclubs zijn hé. Heel sterke speler en bewijst dat er in tweede en derde klasse nog veel talent zit dat nog niet aan bod kwam. Als je daar zit moet je natuurlijk de kans krijgen. Er zullen wel meer ploegen het talent van Vanaken gezien hebben, maar die zullen getwijfeld hebben. Lokeren heeft niet getwijfeld."

Georges Leekens: "Voor die vijfde plaats komen in mijn ogen wel dertig namen in aanmerking. Vanaken en Bacca zijn kanshebber, maar doe mij dan toch maar Vanaken. Toptalent én Belg. Hij staat nog aan het begin van zijn carrière, terwijl Bacca het al gemaakt heeft. Het zou bovendien een mooie beloning zijn voor Lokeren en Peter Maes. Een jongen uit tweede klasse halen en die zo laten renderen op het hoogste niveau: chapeau!"

Jan Ceulemans: "Vanaken is voor mij een goeie, maar net als die andere twee hebben ze maar één ronde gepresteerd. Te weinig om er al conclusies uit te trekken."

Silvio Proto

Aimé Anthuenis: "Hij speelde een heel sterk seizoen en pakte de titel met Anderlecht. Hij heeft natuurlijk wel het nadeel dat hij doelman is."

Franky Van der Elst: "Proto was één van de grondleggers van de titel van Anderlecht. Hij speelt een topseizoen, maar is dit moment iets minder. Al kampt hij met enkele kwaaltjes. Ik verwacht hem dan ook bovenaan."

Jan Ceulemans: "Proto is een goeie keeper en heeft punten gepakt voor Anderlecht. Maar ik had het al moeilijk om de eerste vier plaatsen te zetten, laat staan de vijfde."

Carlos Bacca

Franky Van der Elst: "De vergeten man, hé. Ik gaf hem in de stemronde alvast punten. En er zullen een pak stemgerechtigden hetzelfde gedaan hebben. Al is het elk seizoen een beetje hetzelfde liedje. Ook Bacca zal niet genoeg hebben aan één stemronde."

Gilles Van Binst: "De topschutter van vorig seizoen mag niet ontbreken in mijn top 5. Ik kies bewust voor drie centrumspitsen omdat de Gouden Schoen naar een aanvaller moet gaan. Zij bekleden de moeilijkste positie op het veld. Over Bacca zelf? Dat Club Brugge nog steeds op zoek is naar aanvallende versterking bewijst de leemte die de Colombiaan achterlaat."

Jan Ceulemans: "Bacca is voor mij ook een kandidaat ja voor die vijfde plaats. Maar ja, ik herhaal, kan je een Gouden Schoen verdienen op een half seizoen?"
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties