Interview Sibum: "Niet zagen, hiervoor worden we betaald"

Sibum: "Niet zagen, hiervoor worden we betaald"
Foto: © SC

Tien op vijftien pakken en nog steeds voorlaatste hangen. Het kan allemaal dit seizoen, want onderaan is de strijd om PO III te vermijden moordend. Waasland-Beveren mag echter moed putten uit de voorbije maanden. "Maar er worden geen cadeau's gegeven", knikt Bas Sibum.

Door Johan Walckiers

Sibum maakt trouwens zelf ook een woelig seizoen door. De Nederlander werd door zowel Glen De Boeck als Bob Peeters als stoplap in de verdediging gebruikt, kreeg een schorsing van drie wedstrijden aan zijn broek voor balletje-knijp bij Taravel, maar haalt sinds zijn terugkeer weer zijn oude niveau. En daarmee steeg ook het niveau van heel Waasland-Beveren.

Bas, het loopt niet slecht de laatste weken?

"We zijn het jaar goed geëindigd op Brugge en dat trekken we dit jaar door. Behalve die uitschuiver op Oostende. Maar dat moet je ook als wedstrijd op zich zien. De omstandigheden zaten allesbehalve mee. Dat was een wedstrijd die je niet kan beoordelen."

Wat is er veranderd?

"We geven tegenwoordig heel weinig weg en creëren zelf redelijk veel kansen. Maar vooral achterin is het organisatorisch heel goed. Zelfs met tien man tegen Kortrijk gaven we niets weg. Tegenstanders hebben het gewoon heel moeilijk om tegen ons te scoren. En dat is een heel groot compliment voor de ploeg."

En toch staan jullie nog voorlaatste omdat alle bodemploegen ook geregeld punten pakken.

"Ja, dat is de conclusie die je moet trekken. Het worden nog zes finales tot het einde. Je mag er zeker van zijn: er worden geen cadeau's gegeven onderaan."

Is voor jullie de déclic er gekomen tegen Brugge?

"Dat was een enorme opsteker. Ook omdat we heel goed speelden. In tactisch opzicht hebben we daar misschien ook de juiste mix gevonden."

En jij staat er zelf ook weer.

"Ik denk dat ik op dit moment tevreden mag zijn met mijn prestaties. De coach heeft me weer vertrouwen gegeven op mijn favoriete positie als verdedigende middenvelder. En daar ben ik toch blij mee na zo lang achterin te moeten spelen."

Was het niet leuk als verdediger?

"Ik speel toch veel liever op het middenveld. Ik ben blij dat Gershon en Belhocine er weer bij zijn. Zo heeft de coach meer opties. En zij vinden het ook prettig omdat ik hun taak kan verlichten. Ik heb nu ook meer inzicht in wat die jongens achter mij moeten doen."

Het lijkt er op dat je toch geleerd hebt uit je periode als centrale verdediger?

"Ik ben sowieso al een jongen die veel praat. Nu probeer ik die verdedigers zoveel mogelijk buiten schot te houden. Maar ik kan nu ook communiceren met de spelers voor mij en dat maakt het allemaal makkelijker."

Is er veel veranderd onder de nieuwe coach?

"Het is een ander systeem. Elke coach legt zijn eigen accenten. Dat maak ik al vijftien jaar mee. Bob Peeters heeft nu wel meer mogelijkheden dan Glen De Boeck. Voor mij persoonlijk is er echter niet veel veranderd."

Hoeveel druk brengt strijden tegen PO III met zich mee?

"Het is niet leuk, maar zulke seizoenen maak je mee. Zelfs twee keer achter elkaar. Het geeft druk en stress, maar we moeten daar niet over zagen. Hiervoor worden we betaald."

Wat verwacht je van Cercle?

"Cercle gaat niet open komen voetballen. We zullen er mogen op rekenen dat ze op de counter gaan speculeren. We moeten zuinig met het balbezit omspringen en geduldig blijven."

Bedankt Bas.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties