Red Flames verslaan Polen met kleinste verschil

Jordy Ferket

The Belgian Red Flames hebben vanmiddag een vriendschappelijke wedstrijd tegen Polen gewonnen met 1- 0. Yana Daniels scoorde in de 83ste minuut het enige doelpunt van de wedstrijd. Door de overwinning kan de ploeg met vertrouwen naar Zwolle. Daar speelt het woensdag tegen Nederland.

Jordy Ferket en Aernout Van Lindt in Oostakker

Geen grote verassingen in het basiselftal van coach Ives Serneels. Het viel wel op dat centrale middenvelder Julie Biesmans een rijtje naar achteren werd geschoven. Ze startte centraal achterin. Ook opvallend was de basisplaats voor Davina Philtjens van Standard Luik. Na vier maanden blessureleed maakte ze haar wederoptreden in de nationale ploeg. Helaas ging het niet zoals gepland. Net voor de rust werd ze met problemen aan de knie vervangen. Philtjens is nog niet lang terug na een zware blessure aan de kruisbanden, hopelijk valt de schade deze keer mee.

De Belgische dames waren veruit het gevaarlijkst in de eerste helft. Maar ondanks enkel prachtige acties konden ze het Poolse blok niet meteen ontwrichten. Tessa Wullaert en Aline Zeler waren het dichtst bij een doelpunt, maar de Poolse keepster Kiedrzynek (keepend aan de Franse top bij PSG) hield de netten schoon. Polen kon daar weinig tegenin brengen. Een keer moest doelman Sofie Van Houtven uitpakken met een mooie redding. Ze ging goed plat en hield de kopbal uit haar doel.

Biesmans terug op het middenveld

Coach Ives Serneels wou in de tweede helft Polen ontwrichten. Hij schoof Biesmans een rijtje naar het middenveld. Dat leek onmiddellijk zijn vruchten af te werpen. België kreeg in de eerste tien minuten van de tweede periode de ene na de andere kans. Een schot van De Gernier trof de lat en een kopbal van Maud Coutereels ging net over doel. Bovendien botste België op een sterke Poolse doelvrouw. Daarna lieten de vrouwen van de nationale ploeg  de bezoekers meer in de match komen. Twee keer waren ze dan ook dicht bij een doelpunt, maar Van Houtven hield haar netten schoon.

Omdat het een vriendschappelijk duel was, mocht er veel gewisseld worden. Daar maakte de Belgische bondscoach gretig gebruik van. Hij wisselde maar liefst acht speelsters. De talrijke vervangingen zorgden voor iets minder automatismen bij The Red Flames. Toch slaagden ze er minuut 83 nog in om te scoren. Een goede voorzet van Lien Mermans werd aan de tweede paal binnengetikt door Yana Daniels. De wedstrijd eindigde op 1-0.

Woensdag staat er een belangrijke partij op het programma voor de nationale ploeg. In Zwolle neemt België het op tegen Nederland in de voorrondes van het WK. De generale repetitie wist de ploeg van Serneels alvast winnend af te sluiten. Vandaag waren er overigens een kleine 500 supporters, ook het getal dat woensdag meegaat om te Vlammen in Zwolle.