De eerste of de tiende? De veertiende! Real-Atlético in cijfers

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 0 reacties
De eerste of de tiende? De veertiende! Real-Atlético in cijfers
Foto: © Photonews

Zaterdag staan met Real en Atlético voor het eerst twee teams uit dezelfde stad tegenover elkaar in een Champions League-finale. De eerste voor Atlético of de tiende voor Real: dat is de hamvraag, maar er kan nog veel meer gezegd worden over deze finale. Enkele cijfers op een rij...

Door Caroline Tonnelier

Eén: La Primera

Als Atlético Madrid het zaterdag haalt, is het de allereerste keer dat het de Champions League wint. Veertig jaar geleden waren de colchoneros er al eens dichtbij. In het seizoen 1973-1974 haalde Atlético immers ook al de finale. Toen konden ze in Brussel de eindwinst ruiken. In de tweede verlenging bracht Aragonés Atlético immers op voorsprong tegen Bayern. Met Duitsers ben je echter nooit klaar en dus maakte Schwarzenbeck in de slotminuut gelijk in het Heizelstadion. Twee dagen later was Atlético kansloos in de replay. Het werd 4-0 dankzij Hoeness en Müller, die elk twee keer scoorden.

Twee: de tweede voor Ronaldo

Kroont Real Madrid zich tot winnaar, dan is het meteen de tweede eindwinst in de Champions League voor Cristiano Ronaldo. In het seizoen 2007-2008 mocht de Portugees de beker met de grote oren al eens in de lucht steken. Hij speelde toen nog bij Manchester United. Of Ronaldo er ook effectief bij zal zijn zaterdag staat nog niet helemaal vast. Topfit lijkt hij alvast niet te zijn, maar hij wil er sowieso alles aan doen om toch te spelen in zijn thuisland.

Drie: de derde voor Casillas

Het is de derde keer dat Casillas in een Champions League-finale staat. De eerste twee keer won Real Madrid met hem in doel. San Iker lijkt sowieso een garantie op succes in een finale. De Spaanse international verloor nog nooit in de eindstrijd van een belangrijk toernooi: noch in de Copa del Rey, noch met Spanje op het EK en WK, noch in de Champions League.

Vier: de vierde voor Simeone

Iker Casillas is dus een man van de finales, maar dat geldt absoluut ook voor Diego Simeone. Voor de Argentijnse coach is het de vierde keer dat hij om een trofee strijdt in één beslissende wedstrijd. De vorige drie keer mocht Atlético achteraf ook de beker in de lucht steken. Dat was het geval in de Europa League tegen Athletic, in de Europese Supercup tegen Chelsea en in de finale van de Copa del Rey tegen... Real Madrid.

Vijf: vijfde finale tussen ploegen uit hetzelfde land

Het is de vijfde keer dat twee ploegen uit hetzelfde land tegenover elkaar staan in de finale. De eerste keer dat dit gebeurde was Real Madrid ook van de partij. In 2000 was Valencia kansloos: het werd 3-0. Drie jaar later haalde Milan het van Juventus in een volledig Italiaanse finale. Chelsea kloopte in een Engels onderonsje Manchester United. Die twee matchen werden beslist na penalty’s. Zo ver kwam het vorig jaar niet in de clash tussen twee teams uit de Bundesliga. Bayern haalde het met 2-1 van Borussia.

Tien: La Décima

Het binnenhalen van La Décima is een obsessie geworden voor Real Madrid. De Koninklijke won al negen keer eerder de Champions League, maar wacht nu al sinds 2002 op een nieuwe triomf. Het is ook de eerste keer sinds de gewonnen finale tegen Bayern Leverkusen dat Real nog eens de eindstrijd haalt. Over de negen eindzeges van de Koninklijke kunt u hier meer lezen. 

Veertien: de veertiende voor Spanje

Wie het ook haalt morgen, het zal de veertiende keer zijn dat een club uit de Primera División zich de beste van Europa mag noemen. Barcelona won immers al vier keer de Champions League en is daarmee de enige andere Spaanse ploeg naast Real die de beker met de grote oren in de prijzenkast heeft staan. Spanje is daarmee recordhouder. Alleen Italië en Engeland, met elk twaalf keer eindwinst, komen in de buurt. De Premier League-ploegen die al de Champions League wonnen zijn Liverpool (5), Manchester United (3),  Nottingham Forest  (2), Chelsea en Aston Villa. In Italië is de koek verdeeld over drie teams: AC Milan (7), Inter (3) en Juventus (2).  

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties