Belgian Supporters roepen op tot rust

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 1 reacties
Belgian Supporters roepen op tot rust
Foto: © photonews

Na de recente onlusten met supporters waarbij vooral de incidenten bij Standard in het oog sprongen, roept Belgian Supporters op tot kalmte en dialoog met de clubs.

"De voorbije weken werd het voetbalnieuws doorkruist door berichten over supportersprotest. De onrust bij supporters leidde in enkele situaties ook tot het gebruik van geweld door sommigen onder hen. Zopas werd het nieuws bekend gemaakt dat Standard Luik voor één van die feiten 1 wedstrijd achter gesloten deuren dient te spelen", lezen we in het persbericht.

Geweld wordt afgekeurd door Belgian Supporters. "De verschillende situaties staan los van elkaar en hebben elk op zich andere oorzaken. Welke de redenen van het supportersprotest ook zijn, het gebruik van geweld kan nooit de weg zijn die tot een oplossing leidt. Die komt er maar wanneer er ernstige en duurzame dialoog is tussen alle betrokken partijen. Geweld verwijdert mensen van elkaar, waar supporters juist heel dicht bij hun club willen staan."

Geweld verwijdert mensen van elkaar

Ook wil men meer dialoog tussen clubs en supporters. "Voetbalsupporters voelen een heel hechte band met hun club. Deze band is van een heel andere aard dan de relatie tussen een producent en zijn klanten. Supporters zijn stakeholders in het hele voetbalverhaal en willen dit ook weerspiegeld zien in de relatie tot hun club. Stakeholderschap draagt echter ook verantwoordelijkheidszin in zich voor beide betrokkenen partijen."

"Belgian supporters roept de supporters dan ook op om de komende wedstrijddagen de kalmte te bewaren. Belgian Supporters roept ook de clubbesturen op om de weg van structurele dialoog te kiezen, zodat supporters en hun clubbesturen niet de harde confrontatie, maar de weg van dialoog met elkaar bewandelen. In heel Europa zijn er tal van voorbeelden die aantonen hoe uitgerekend dit een club sterker maakt."

Andere straffen dan wedstrijden achter gesloten deuren

Tot slot wil men andere straffen dan wedstrijden achter gesloten deuren. Die straffen immers ook de bezoekende fans. "Een wedstrijd zonder supporters straft de eigen supporters die geen feiten hebben gepleegd mee met deze die men wil treffen. Maar ze sanctioneert ook de supporters van de bezoekende ploeg, hun supportersclubs die afspraken hebben met een busmaatschappij; en misschien legt het wel een hypotheek op de prestaties van de bezoekende ploegen die niet kunnen rekenen op de steun van hun meegereisde supporters."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties