Barcelona dé opleidingsclub van Europa is een koopclub geworden, en de resultaten gaan er niet op vooruit

Jaap Vreeke
| 16 reacties
Barcelona dé opleidingsclub van Europa is een koopclub geworden, en de resultaten gaan er niet op vooruit

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Barcelona werd door 'angstgegner' Atlético Madrid uit de Champions League geknald. De Catalanen kampen met een duidelijke vormcrisis, ook in La Liga is het kampioenschap geen zekerheid meer. En de jeugd stroomt daarbij ook niet echt meer door.

In de Champions League-finale van 2011 versloeg Barcelona Manchester United met 3-1. Toen speelden er 6 jeugdproducten uit eigen academie in de basis, namelijk: Victor Valdes, Sergio Busquets, Andrés Iniesta, Xavi, Lionel Messi en Pedro. Op de bank zaten 4 spelers uit de eigen opleiding: Puyol, Bojan, Thiago en Oier Paredes, wat 10 van de 18 geselecteerden een eigen opgeleide speler maakt.

Aftakeling

De volgende gewonnen Champions League finale was die van 2015 toen Juventus verslagen werd met 1-3. In die wedstrijdselectie kwamen er van de 18 geselecteerden 7 uit de eigen jeugd. Slechts 3 daarvan mochten starten in de basis, namelijk: Sergio Busquets, Andrés Iniesta en Lionel Messi. De eigen jeugd die op de bank zat bestond uit: Xavi, Pedro, Rafinha en Marc Bartra. Dat zijn er al drie minder dan in 2011. Ook werden er in de zomer voor dat seizoen maar liefst 5 spelers gekocht, Ter Stegen, Rakitic, Suarez, Bravo en Mathieu.

Kwartfinale

De selectie die door Atlético uit de Champions League 2016 gespeeld werd bestond maar voor 6 van de 18 uit eigen jeugd. De basisopstelling was exact dezelfde als tijdens de finale van 2015, alleen was de bank helemaal anders, uit de eigen jeugd mochten Roberto, Bartra en El Haddadi in de dug-out plaatsnemen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties