Noord-Ierland voorgesteld: debutant met wél wat WK-historie

Noord-Ierland voorgesteld: debutant met wél wat WK-historie
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Komende zomer wordt in Frankrijk het Europees kampioenschap georganiseerd. Wij stellen alvast de deelnemende landen aan u voor. Vandaag vervolgen we met Noord-Ierland.

Vorige deelnames? Debutant!

Op WK's zagen we Noord-Ierland wel enkele keren aan het werk, maar op het EK wordt het de eerste keer dat we kunnen genieten van Noord-Ierland.

In 1958 haalde de natie nog de kwartfinales van het WK, ook in 1982 en 1986 waren ze er bij. Nu mogen ze in 2016 ook voor het eerst proberen succes te behalen op het Europees kampioenschap in Frankijk.

De weg naar Frankrijk: verrassende groepswinnaar

Noord-Ierland kwam vanuit pot 5 terecht in een groep met Roemenië en Griekenland als belangrijkste landen, maar ook Finland, Hongarije en zelfs de Far Oer mochten niet worden onderschat.

Deels door het falen van de andere landen, maar ook door eigen verdienste werd Noord-Ierland uiteindelijk groepswinnaar. Enkel in Roemenië werd verloren, de eindbalans viel uit op 21 op 30.

Topschutter: David Healy

Gewezen held van Leeds en Preston North End, die in zijn nadagen in 2011 ook nog eens furore ging maken bij Glasgow Rangers en ook als international zijn strepen meer dan verdiende.

Zo scoorde hij uiteindelijk liefst 36 keer voor zijn land. In acht genomen dat zijn land moeilijke jaren heeft gekend waarin zelden werd gescoord, moet dat als prachtprestatie worden gezien.

Recordinternational: Pat Jennings

Legendarische doelman die 119 caps op zijn naam schreef en opgenomen is in het Britse Rijk. Hij staat nog steeds te boek als misschien wel een van de beste doelmannen aller tijden en was revolutionair door met 1 hand en zelfs met de voeten ook ballen te keren.

Blikvangers

Noord-Ierland moet het vooral van zijn team hebben, maar toch zijn er enkele spelers die in het blikveld lopen. Wie? Lees hier meer!

Babes

Het is algemeen bekend dat Noord-Ierse dames niet de meest geliefde zijn als het aankomt op de looks. En toch zijn er flink wat wags die toch wel een en ander mogen voorstellen. Klik hier om ze te bewonderen!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties