Eentje voor de liefhebbers: ALLE shirtjes voor het EK op een rijtje gezet

Maarten Pottie
| 109 reacties
Eentje voor de liefhebbers: ALLE shirtjes voor het EK op een rijtje gezet
Foto: © SC

Alle 48 thuis- en uittruitjes hebben we voor u verzameld in een artikel. Ze staan alfabetisch gerangschikt en het thuistenue staat altijd eerste. Het is een eindje scrollen, maar laat ons achteraf in de reacties vooral weten welke kit u prachtig of juist afschuwelijk vindt.

Albanië

De tweekoppige adelaar die zo belangrijk is voor de Albanezen is volgens sommigen stijlvol verwerkt in de truitjes, anderen vinden het slechte futuristische kopie. Twee identieke versies, gewoon een andere basiskleur. De zogenaamde Koreaanse kraag is wel eens iets anders.

België

Over het 'wielertruitje' is al veel geschreven, sommigen vinden het fantastisch en anderen vinden het een misbaksel. Zoals het hoort overheerst rood in de thuistenue, alvast een verbetering ten opzichte van de eerste serie die Adidas ons aansmeerde.

Duitsland

Na de mooie truitjes van het WK 2014 is het deze keer toch iets minder. Het uittruitje is een lelijke versie, groen en grijs gaan duidelijk niet even mooi samen als rood en zwart. Het thuistenue oogt erg wit omdat er geen strepen op de schouders of mouwen staan, maar is wel stijlvol.

Engeland

De witte tenue komt met rode kousen en het rode exemplaar met blauwe, volgens sommige mensen heeft Nike ze per ongeluk gewisseld en durven ze dat niet toegeven. Het thuistruitje moet het met gemengde reacties doen, het uittenue is een hit en zowat iedereen vindt dat het de Engelse bravoure uitstraalt.

Frankrijk

Frankrijk speelt meestal in hun tricolor, de thuistruitjes hebben geen wit op de emblemen na en missen dat toch wel, Les Blues gaan wel echt blauw kleuren. Het uittenue staat in zowat iedere top drie, de vlag mooi verwerkt via de mouwen en voor de rest pure Franse style.

Hongarije

Twee identieke versies van een degelijk truitje, met het rood en het wit omgewisseld. De kleurencontrasten van de Hongaarse vlag en het speciale nekje zorgen dat deze truitjes vrij positief onthaald worden. Het rode nog iets beter dan het witte.

Ierland

Voor mensen die zich afvragen waarom er een '3' op de truitjes staat. Three is het grootste internetbedrijf van Ierland en sponsor van de nationale ploeg. Eeuwig groen voor de thuistruitjes met de rest van de vlag subtiel verwerkt in de kraag. Het uittenue heeft fans en tegenstanders die vooral van mening verschillen over de strepen op de mouwen en zijkanten.

IJsland

Fans van old-school truitjes zullen dit mooi vinden, van de strepen over de lengte tot het logo. Errea koos voor een ontwerp in de kleuren van de nationale vlag voor het eerste EK van Ijsland, al zijn er ook mensen die de truitjes te 'gewoontjes' vinden.

Italië

Bij Italië wordt stijl en klasse verwacht op een azuurblauw truitje. Het thuistruitje van Puma met de verticale lijntjes is best in orde, maar voldoet niet helemaal aan de verwachtingen van het grote publiek. Het witte kan op veel bijval rekenen. Voldoende blauw, zelf voor het uittenue, de vlag en vooral het logo in het midden zijn dikke duimen omhoog.

Kroatië

Kroatië heeft misschien wel het mooiste duo van het kampioenschap. De geblokte truitjes, vooral de rood-witte versies, maken heel wat landen jaloers. Ze zijn iconisch en stijlvol op het voetbalveld, als Kroatië zich blijft plaatsen voor grote toernooien zal Nike het nog moeilijk krijgen om deze te overtreffen.

Noord-Ierland

Het thuistruitje mogen ze voor de Noord-Ieren gewoon verbranden, er is al een online petitie tegen opgestart omdat het mijlenver staat van wat de fans vroegen, vooral de lelijke verzameling kleuren is een doorn in het oog. Het wit-groene uittenue mag wel blijven, alleen de dubbele kraag...

Oekraïne

Het ruitjesmotief doet een beetje aan oma's dekentjes of keukenhandoeken denken. De knopjes bij de nek zijn vooral vreemd en deze truitjes hebben ze absoluut niet nodig. Alsof Adidas niet kon kiezen tussen een kilt en een kostuum. Het blauw oogt van de twee dan toch nog het beste.

Oostenrijk

Een subtiele Oostenrijkse vlag op de mouwen van het thuisshirt dat verder uit verschillende lijnen en tinten rood bestaat. Op het wit en zwart truitje komt het logo heel mooi uit, de Oostenrijkers zijn over het algemeen tevreden met het werk van Puma.

Polen

Een groot logo en een patroon dat van beneden naar boven gaat, geven de truitjes genoeg extra om niet saai te zijn. Beide shirts komen met een rode broek, waardoor de Polen wel wat wit missen als ze in hun uittenue moeten aantreden.

Portugal

De borststukken op het rode exemplaar hebben nog iets, maar op het appelblauwzeegroene shirt is het indrukwekkende er toch echt wel af. Het traditionele wijnrode thuistenue heeft ook een groene streep die helemaal doorloopt tot op het shortje.

Roemenië

Geel hoort bij Roemenië zoals rood bij onze Duivels, maar deze truitjes hebben toch echt niets speciaal. Joma heeft er zich vanaf gemaakt met enkel een touch aan de nek. Het uittruitje is simpelweg het omgekeerde van het thuistenue, ook saai maar zonder het iconische geel.

Rusland

Het thuistruitje lijkt toch een beetje op behangpapier voor een goedkoop Russisch hotel, met al die kleine arendjes erop. Dan komt de enkele arend op de witte versie toch beter uit de verf. De strepen op de zijkant zorgen ervoor dat het toch sportshirts blijven.

Slovakije

Stijlvol, niet lelijk, maar ook niet outstanding. De Slovaken blijven met dit tenue ergens in het midden van het pak steken en zullen zich vooral moeten laten opmerken met voetbalprestaties, over deze truitjes zal niet veel nagepraat worden.

Spanje

Met driehoekjes op het rode shirt behoudt Adidas de identiteit van La Roja, terwijl ze toch iets nieuws proberen te brengen. Het uittruitje is nog zo'n geval van love it or hate it, de ene zegt Picasso, de andere vindt het precies een kleuterwerkje.

Tsjechië

Het uitshirt van Tsjechië is eigenlijk al gepasseerd, als thuisshirt van Slovakije. Net als bij dat truitje is ook deze Puma-tenue vooral doodeenvoudig. Het rood heeft nog de verschillende tinten rood en het logo mooi centraal geplaatst als positieve punten. In het totaalbeeld wijzen de balken wel nogal opvallend naar de edele delen van de heren voetballers.

Turkije

Uniek is het zeker, op het Europees kampioenschap zullen de Turken met niemand verward kunnen worden. Credits voor het vernieuwende shirt gaan naar Nike, deze poging wordt over het algemeen positief onthaald.

Wales

In Wales vinden ze vooral het rode truitje van Adidas geslaagd, al vinden ze de terugkeer naar witte shortjes iets minder. De uittenue wordt niet echt gesmaakt, er zit voor de trotse Welshmen te weinig eigenheid in.

Zweden

De kleur geel hoort niet enkel bij Roemenië, maar ook bij de Zweden. Het eerste tenue is dan ook geel met blauwe strepen, zoals bij de Scandinaviërs verwacht wordt. Het uittruitje is een poging tot iets nieuws, wat we enkel kunnen toejuichen, maar een mislukte poging die nogal lijkt op een pyjama.

Zwitserland

Leuk aan het Zwitserse thuistruitje is de voetballer uit het logo die onbevreesd op de poema afloopt, verder tinten rood die op de mouw gebroken worden door een witte streep. Voor het uittenue probeerden de Zwitsers iets anders met een steeds dunner wordende streep en het resultaat mag er zijn.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties