Interview Topchef Vanderhaeghe: Wat ingrediënten van elke trainer + eigen kruiding = succes

Johan Walckiers
Johan Walckiers vanuit Oostende
| 14 reacties
Topchef Vanderhaeghe: Wat ingrediënten van elke trainer + eigen kruiding = succes
Foto: © Photonews

Volg KV Oostende nu via WhatsApp!

Geen ploeg waar de hand van de trainer zo duidelijk te zien als bij KV Oostende. De filosofie van Yves Vanderhaeghe is de universele, maar niet altijd toegepaste: om te winnen moet je één goal meer scoren dan de tegenstander. Een preek over aanvallend en verzorgd voetbal.

Vanderhaeghe heeft een duidelijke visie en elke speler krijgt die uitgebreid uitgelegd vooraleer hij een contract tekent bij KV Oostende. Vanderhaeghe wil spelers die meestappen in zijn verhaal, anders eindigt het daar. Zijn voetbalfilosofie mag hij zelf uitleggen.

De kortste weg naar doel, maar ook geduld

Oostende wordt veel geloofd voor zijn snel verticaal voetbal, maar ze beheersen meerdere tactieken. "Uiteindelijk is er maar één weg naar de goal. En meestal kom je in balbezit door balverlies bij de tegenstander. Als je in de eerste zes-zeven seconden verticaal kan spelen dan zijn er wel openingen. Langs de andere kant proberen we van achteraan ook wel op te bouwen."

"Als een ploeg dan heel georganiseerd is, proberen we tussen de lijnen het verschil te maken. Het verhaal schrijft zich dus wat langs twee kanten. We proberen soms snel om te schakelen, maar we zijn soms ook heel geduldig."

Mix van ideeën

Vanderhaeghe heeft zelf een mix bedacht van alle trainers die hij ooit had of voor werkte. En daar heeft hij zijn eigen ideeën aan toegevoegd. "Het is de invloed van alle trainers die ik gekend heb en waar je zelf ook je eigen gevoel in steekt. Als je zelf veel de bal hebt, vermoei je de tegenstander zonder daarbij onnodige risico's te nemen. Het is allemaal beredeneerd. Als je hoog druk kan zetten en daar de bal kan recuperen, dan is de weg naar de goal niet zo ver meer. Met één of twee passes kan je een goal maken."

"Er zijn verschillende trainers waar ik van leerde, niet één specifiek, maar ik heb er een mix van gemaakt en mijn eigen idee toegevoegd. Ik was misschien wel een verdedigende speler, maar wel één die hoog druk wou zetten. Als je kan verdedigen op de helft van de tegenstander is dat veel minder gevaarlijk dan in je eigen rechthoek."

Zomer = fysiek werk

In de zomer wordt de basis gelegd voor de rest van het seizoen, want het systeem-Vanderhaeghe eist veel. "Ja, eerst en vooral fysiek. Iedereen op punt krijgen omdat mijn systeem heel wat inspanningen vraagt. Daar komt heel wat werk naast het veld bij kijken met looptrainingen enzovoort. We leggen het allemaal heel goed uit en dan is het aan de spelers om te zien of ze wel of niet doen wat we vragen. Ondertussen zie ik toch wel dat iedereen begrijpt wat we verlangen."

Samenwerking met bestuur

Devroe-Vanderhaeghe, dat is de ideale tandem, want beiden luisteren naar elkaar. "Ik breng een profiel aan of andersom. Of ik breng een naam aan. Die jongens van Kortrijk, dat was wel evident dat die van mij kwamen. Maar er zijn andere waar Luc mij de naam van gaf en dan bekijken we dat. Die samenwerking verloopt heel goed. Er wordt altijd gecheckt of ik een speler beter kan maken of er iets mee kan doen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties