Zweden in België, geen groot succes. We vonden zelfs een volledig flopelftal

Zweden in België, geen groot succes. We vonden zelfs een volledig flopelftal

Er is een duidelijke tendens in België: er wordt zwaar geshopt in Zweden. En dat is toch wel raar, want de Zweden die in onze vaderlandse competitie hun stempel konden drukken zijn zeldzaam. Meer nog, de flops zijn heel wat talrijker dan de toppers.

Doelman

Jacob Rinne

De meest recente Zweed die het liet afweten. Gent is in deze categorie trouwens sterk vertegenwoordigd met drie spelers. Rinne kwam over van Örebro met het etiket van grote belofte. Hij moest Matz Sels komen vervangen, maar zit al op een zijspoor bij de Buffalo's. Die gaven een recordbedrag uit om een nieuwe doelman te halen met Kalinic. Op zijn 23ste heeft hij echter nog alle tijd om zich te herpakken.

Verdedigers

Behrang Safari

Een beetje een twijfelgeval, want de linksachter speelde toch meer dan 60 matchen voor Anderlecht in twee seizoenen. Hij begon als titularis omdat John van den Brom het niet zag zitten met Olivier Deschacht. Maar ja, ouwe getrouwe 'Oli' vocht terug en Safari verhuisde naar de bank.

Michael Almebäck

Ook hij bleef twee seizoenen bij Club Brugge. Omdat hij er maar niet in slaagde om onbetwiste titularis te worden, verhuisde hij naar Bröndby, waar het helemaal misliep. Vandaag probeert hij bij Öbedro zijn carrière terug op de rails te krijgen.

Erik Johansson

Erik Johansson is de tweede Gentenaar. Hij werd met veel bombarie binnengehaald als dé verdediger die alle problemen ging oplossen, maar na enkele zware blunders belandde hij op de bank. In januari 2016 vertrok hij na een half seizoen alweer. Bij Kopenhagen doet hij het nu wel goed.

Max von Schlebrügge

Max von Schlebrügge! Wie, vraagt u? De neef van Uma Thurman speelde ooit nog in het Astridpark. Hij heeft een parcours dat vergelijkbaar is met dat van Johansson. In 2007 kwam hij aan bij Anderlecht en vertrok hij ook weer. Ter zijner verdediging: een zware knieblessure strooide roet in het eten.

Fredrik Stenman

Ook hier waren het blessures die het allemaal in het honderd lieten lopen. De periode van Stenman bij Brugge was een calvarietocht. Na twee maanden was hij al geblesseerd en in januari herviel hij weer... voor negen maanden. Een achillespees afgescheurd, iets waar hij nooit echt van herstelde.

Middenvelders

Astrit Ajdarevic

Van Ajdarevic werd veel verwacht bij zijn aankomst bij Standard. Een heel talentvolle jongen die van NorrKöping kwam, maar hij is blijven hangen als één van de floptransfers van Roland Duchâtelet. Die probeerde hem nog te herlanceren bij Charlton, zonder succes. Toen Venanzi aan de macht kwam, werd zijn contract direct ontbonden.

Jiload Hamad

Maar er was er nog eentje bij Standard. Weinigen zullen zich nog Jiload Hamad herinneren. In januari 2015 kwam hij op huurbasis over van Hoffenheim. Na 131 minuten in de competitie blesseerde hij zich zwaar aan de knie en zijn seizoen - en avontuur bij Standard - zat erop.

Guillermo Molins

En blessures zijn blijkbaar de rode draad als het over Zweden in België gaat. Guillermo Molins kwam in juni 2011 naar Anderlecht, maar kon pas in maart 2012 zijn debuut maken door een zware blessure aan... de knie. Molins werd wel kampioen in 2012 met Anderlecht, maar zijn bijdrage was gering. Ook hij keerde terug naar het vaderland na een passage bij Betis Sevilla.

Aanvallers

Samuel Armenteros

Nog eentje van Anderlecht. De aanvaller kwam met grote verwachtingen over van de Eredivisie, maar heeft eigenlijk nooit iets kunnen bewijzen. Zowel John van den Brom als Besnik Hasi geloofden niet in de Zweed. Bij Heracles Alemo vond hij het goeie gevoel terug.

Emir Kujovic

Onlangs haalde Gent met Tesfaldet Tekie een nieuwe Zweedse aanvaller, maar ze lieten er ook eentje vertrekken. Emir Kujovic kwam als absolute doelpuntenmachine naar de Ghelamco Arena, maar verzamelde... 4 minuten speeltijd. Vanhaezebrouck wil hem er echt niet meer bij...

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties