Ex-coach van 'Ruudje' Vormer getuigt over beginjaren topkandidaat Gouden Schoen: "Daarin maakte hij in begin niet altijd even scherpe indruk"

Glenn Bogaert
Glenn Bogaert
| 3 reacties
Ex-coach van 'Ruudje' Vormer getuigt over beginjaren topkandidaat Gouden Schoen: "Daarin maakte hij in begin niet altijd even scherpe indruk"
Foto: © photonews

Rudy Willem 'Ruud' Vormer wordt overal geciteerd als dé topfavoriet voor de Gouden Schoen. Voor de 29-jarige kapitein en sterkhouder van Club Brugge zou het ongetwijfeld de ultieme persoonlijke bekroning zijn. Bijna 10 jaar nadat hij destijds AZ verliet om zijn voetbalgeluk te beproeven bij Roda JC.

In Kerkrade forceerde de (piep)jonge Vormer met de wapperende blonde manen de doorbraak, nota bene onder de vleugels van een coach die in ons land zijn strepen verdiende als speler én trainer: de u welbekende Harm van Veldhoven.

Iemand die dus wel wat kan vertellen over de huidige motor van Club Brugge: "Hij is gaandeweg belangrijk geworden. Na het vertrek van Marcel Meeuwis is hij in de ploeg gekomen en de patron geworden op de 6. Het was een schot in de roos. Je zag een Ruud opstaan met enorm veel drive, energie en nieuwsgierigheid."

Al waren er ook nog werkpunten: "Vooral inzake leiderschap en verantwoordelijkheid kon hij nog stappen zetten, dat had wat tijd nodig en had natuurlijk veel te maken met zijn jonge leeftijd. Zijn sprintvermogen, het korte werk zeg maar, kon ook beter. Hij is steeds sneller geworden op de eerste meters en kon die sprintjes veel vaker na elkaar brengen. Daarin maakte hij in het begin niet altijd een even scherpe indruk."

Vertrouwen als sleutel

Van Veldhoven wist hoe hij Vormer moet aanpakken: "Bij Ruud was het altijd zo dat hij vertrouwen moest voelen. Als coach moest je laten blijken, wat je graag van hem zag op het veld en benadrukken op welk vlak hij belangrijk was voor jou. Aangeven van: hier heb jij de controle over en zo mag je jouw ding doen. Dat zie je nu ook bij Club Brugge en dat was bij Feyenoord niet het geval."

Dat Ruud Vormer zo een evolutie zou doormaken, kon echter ook de ex-trainer van Lommel, Cercle Brugge, Beerschot en KV Mechelen niet voorspellen: "Wat hij nu allemaal brengt, had ik niet in hem gezien. Bij mij speelde hij op de 6 in een ruit op het middenveld. Hij was een beetje de pitbull die de bal veroverde en 'doorvoetbalde'. Met zijn goeie traptechniek bediende hij de buitenkanten of de spitsen. Met Willem Janssen hadden we een enorme loper op de 10 die hij vaak kon lanceren."

Toen al was het zo dat de grote favoriet voor de Gouden Schoen 2017 enorm gedreven was om beter te worden: "Je zag Ruud altijd heel veel dingen doen na de training. Hij oefende op zijn vrije trappen, trok sprintjes, schaafde aan zijn voetenwerk. Dat zat er toen al in. Hij was continu bezig met het analyseren van hoe hij beter kon worden."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties