Van Himst ziet een belangrijke kunst verloren gaan in het voetbal: "Dan moet je niet de 100 meter in 9 seconden lopen"

Van Himst ziet een belangrijke kunst verloren gaan in het voetbal: "Dan moet je niet de 100 meter in 9 seconden lopen"

Paul 'Polle' Van Himst heeft het voetballen geleerd op straat en op school. Hij ziet nu kinderen opleiding krijgen waarbij hij zich soms wel vragen stelt. In het bijzonder over de aloude kunst om een pass met de buitenkant van de voet te geven.

Van Himst zag hoe hij in zijn eigen jeugd zijn talenten ontwikkelde. "Op de speelplaats liepen wel honderdvijftig kinderen rond en wij speelden er klas tegen klas zonder herkenbare shirts aan, maar toch vonden we elkaar makkelijk."

"Dat helpt allemaal je ontwikkeling, denk ik, maar het moet er natuurlijk in zitten. Ik speelde heel goed met de buitenkant, maar niemand leerde mij dat ooit", zegt hij in S/V Magazine.

Als ik dat hoor moet ik wel even slikken

Een hiaat in de huidige jeugdopleiding. "Soms hoor je zelfs dat ze zeggen: 'Jij speelt met de buitenkant van de voet, dat moet je niet doen. Je moet de bal eerst met je linker controleren en dan met je rechter een pass geven.'"

"Dan moet ik wel eens slikken, want met de buitenkant spelen, is een gave die veel voordelen biedt. Ik zou de jeugd juist met de buitenkant léren spelen. Zo kun je sneller spelen. Zo kun je ook tot heel dicht bij een tegenstander komen, om dan pas een pass te spelen en door te gaan. Op die manier hoef je de 100 meter niet in 9 seconden te lopen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties