Terugkeer Bateau geeft Wouter Vrancken meer opties: welke is op termijn de juiste?

Terugkeer Bateau geeft Wouter Vrancken meer opties: welke is op termijn de juiste?
Foto: © photonews

Volg KV Mechelen nu via WhatsApp!

Bij KV Mechelen waren ze er al snel uit wie ze als vervanger wilden voor Germán Mera: Sheldon Bateau. De man uit Trinidad en Tobago moest nog even bij Sarpsborg blijven, maar is deze week toch in Mechelen neergestreken. Het is nu de vraag: hoe gaat de Mechelse defensie er uitzien?

Bateau staat zelf te trappelen om tegen Genk al te mogen spelen, maar het is vooral uitkijken hoe Vrancken het op lange termijn gaat aanpakken. Want aan een verdediging gaat de trainer niet onnodig sleutelen indien deze min of meer haar werk doet. Op een bepaald moment zal er dus toch gekozen moeten worden met welke spelers de basisverdediging gevormd gaat worden.

Ten eerste is het uitkijken in welke vorm Bateau juist terugkeert. Zijn vertrek in 2016 naar Samara werd zonder al te veel toeters en bellen opgevangen, maar de verdediger kende wel een goede eerste seizoenshelft bij Sarpsborg en een terugkeer naar Mechelen leek zelfs voordien al aan de orde. De banden tussen speler en club zijn nooit echt helemaal doorgesneden.

Vervangen van Mera logische rol

Dat duidt op een groot geloof in de kwaliteiten van de speler, die - indien niet onmiddellijk - na verloop van tijd wellicht zijn plaatsje gaat opeisen. Op welke positie gaat dat dan zijn? Op het eerste zicht moet hij een goede tandem kunnen vormen met Arjan Swinkels. Bateau heeft het profiel om de taken van Mera over te nemen.  Alleen had de Colombiaan er wel meer een patent op gevaarlijk te zijn op offensieve stilstaande fases.

Het is aangewezen om naast Swinkels toch iemand met de nodige snelheid te zetten en Bateau past in principe wel in dat kraam. Er kan ook gekozen worden om Peyre centraal te blijven posteren. De voormalige Union-verdediger heeft het meer dan Swinkels in zich om nog iets recht te zetten, maar schuwt met zijn slidings ook de risico's niet.

Allebei hebben ze ondertussen ook wel hun verdienste opgebouwd. Swinkels is zowat een cultheld geworden en is ondanks zijn minpunten belangrijk met zijn positiespel en ervaring. Peyre van zijn kant heeft zijn diensten ook al bewezen in de tweede helft van vorig seizoen. Eén van hen zomaar aan de kant schuiven, zou geen gemakkelijke kwestie zijn.

Depanneren op rechts?

Op rechts kan er zich eventueel een duel Van Cleemput-Bateau of Van Cleemput-Peyre ontwikkelen. Van Cleemput heeft als Mechels jeugdproduct zeker zijn plaats in het basiself en is teruggekeerd na een lange revalidatie. Vorig seizoen werd zijn offensieve inbreng bij momenten zeker en vast gemist.

Als rechtsvoetige speler heeft Bateau vroeger ook al wel geregeld rechtsachter gespeeld. Het kan dus wel een optie zijn om hem daar te zetten indien Van Cleemput toch opnieuw enige last zou ondervinden, wat uiteraard niemand hem toewenst. Zelfs een Bateau als linksachter valt niet helemaal uit te sluiten, maar indien Vrancken zijn spelers op hun beste positie wil uitspelen, lijkt die plek toch toe te behoren aan Bijker.

Samen met Peyre het meest polyvalent

Volgt de Mechelse coach die laatste theorie, dan zal het toch eerder kiezen zijn uit drie spelers voor twee plaatsen in het centrum. Bateau als Peyre zijn de meeste polyvalente verdedigers en dus ook het meest vatbaar voor enige verschuivingen of puzzelwerk. Het goede nieuws voor Vrancken: als er links of rechts een verdediger uitvalt, heeft hij nog wel iemand achter de hand.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties