Analyse De zoektocht naar de laagste stamnummers: 5. Royal Léopold FC, de oudste Brusselse club (en ook een beetje 15, 51, 83 en 7949)

De zoektocht naar de laagste stamnummers: 5. Royal Léopold FC, de oudste Brusselse club (en ook een beetje 15, 51, 83 en 7949)
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Heel veel teams verwijzen graag naar hun stamnummer om de authenticiteit of oudheid van hun club in de verf te zetten. Bij de laagste stamnummers (en dus de oudste clubs) zijn vele teams echter al verdwenen. De komende maanden grasduinen wij in het verleden. Deze week: 5. Royal Léopold FC.

De oudste club uit Brussel is wel degelijk Royal Léopold FC, met stamnummer 5. Ja, Daring kreeg dan wel stamnummer 2, maar Royal Léopold FC bestond wel degelijk al langer: sinds 1893. Het was een baron die de ploeg oprichtte en in het begin ging het goed met de club, die zelfs een keertje vicekampioen werd in 1902.

Ze waren er al bij tijdens het eerste kampioenschap in het seizoen 1895-1896 en bleven op het hoogste niveau actief tot 1912. Daarna werden ze een liftclub, maar ze zakten wel steeds dieper weg binnen de nationale reeksen.

Fusies

Toch bestaat de club nog steeds, al moest het daarvoor verschillende fusies aangaan met andere clubs uit het Brusselse die het lastig kregen. Opmerkelijk daarbij was dat de club wel steevast vasthield aan het stamnummer 5.

Zo werden achtereenvolgens Racing Ukkel (1982, stamnummer 7949), Ukkel Sport (1990, stamnummer 15), Forestoise (1996, stamnummer 51) en Sint-Joost (2001, stamnummer 83) in fusies aan de club gebonden.

Toekomst

Dat ging gepaaard met de nodige naamsverandering, maar ondertussen noemt het team gewoon opnieuw R. Léopold FC. Sinds 2013 spelen ze bovendien ook opnieuw in het befaamde Fallonstadion in Woluwe. 

Dit seizoen speelt het team in Derde Amateurklasse van de ACFF. Het speelde afgelopen weekend zijn eerste wedstrijd gelijk tegen Waver. Wat de toekomst brengt? Dat valt nog af te wachten, maar na 126 jaar geschiedenis bestaat de ploeg wel nog.

Erelijst:

Vice-landskampioen (1x) in 1902

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

3e amateurliga C

Nieuwste reacties