Analyse De zoektocht naar de laagste stamnummers: 9. Het blauw-zwart uit het Luikse Limburg in vierde provinciale

Aernout Van Lindt
Aernout Van Lindt
| 0 reacties
De zoektocht naar de laagste stamnummers: 9. Het blauw-zwart uit het Luikse Limburg in vierde provinciale
Foto: © Photonews

Heel veel teams verwijzen graag naar hun stamnummer om de authenticiteit of oudheid van hun club in de verf te zetten. Bij de laagste stamnummers (en dus de oudste clubs) zijn vele teams echter al verdwenen. De komende maanden grasduinen wij in het verleden. Deze week: 9. Royal Dolhain FC.

Royal Dolhain onstond al in 1898 en was een tegenhanger van het nabijgelegen Verviers. De ploeg speelt in Limburg, de stad in de provincie Luik - en dus niet te verwarren met de Vlaamse of Nederlandse provincie met dezelfde naam.

In Verviers vonden ze het niet leuk om steevast naar Brugge, Antwerpen of Brussel te moeten trekken om een ploeg te vinden om tegen te voetballen en dus vond een textielbaas in Verviers (lees HIER ook nog eens ons artikel van vorige week over Verviers met stamnummer 8) er niet beter op dan een naburige textielbaas uit te dagen ook met een team te komen.

Textielbaronnen

Dat lukte, want Dolhain raakte uiteindelijk ook in eerste nationale en in de jaren '20 zorgden ze voor een grote stunt door het grote Anderlecht eens te kloppen in het kampioenenjaar van de Brusselaars in 1924. Dat jaar werd het team zelf vijfde, een van de grootste successen van de club.

Al snel zakte het team namelijk naar de lagere regionen in het Belgisch voetbal. Tussen 1934 en 1967 speelden ze al in de provinciale reeksen, na een korte opflakkering zakte de ploeg echter steeds verder en verder weg.

Fusie

In 2014 ging het een fusie aan met FC Union Espagnolle de Dolhain en werd de ploeg omgedoopt tot Union Limbourg FC, nog steeds onder stamnummer 9 echter. De ploeg toeft momenteel in vierde provinciale Luik.

In het Stade Lambert Fourir waar Dolhain vroeger ook al speelde in de blauw-zwarte kleuren die de club altijd kende.

Erelijst:

/

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Luik (4F)

Nieuwste reacties