Analyse Ondanks doelpunt en assist andermaal kritiek op Big Rom: wat moet Lukaku meer doen om criticasters de mond te snoeren?
Redactie
| 30 reacties

Lukaku kreeg er andermaal van langs op de sociale media

Ondanks doelpunt en assist andermaal kritiek op Big Rom: wat moet Lukaku meer doen om criticasters de mond te snoeren?

Ook zaterdag kwamen de Rode Duivels andermaal niet in de problemen tegen de op papier sterkste tegenstander van de poule. Rusland werd opzij gezet met zware 1-4 cijfers. Romelu Lukaku was goed voor een doelpunt en een assist, maar kreeg andermaal de wind van voren op sociale media.

Romelu Lukaku werd zaterdag weinig betrokken in de aanvalspatronen van de Rode Duivels, zoals wel vaker gebeurt. Dit betekent hoegenaamd niet dat de spits van Inter Milaan niet belangrijk was. Integendeel, met een knap doelpunt en een nog knappere assist had Big Rom een belangrijk aandeel in de vlotte zege tegen de Russen.

Toch ontsnapte Romelu Lukaku ook nu weer niet aan de nodige kritiek op sociale media. Zoals wel vaker werd hem een gebrek aan inzet en werkkracht verweten. De vraag is: mogen/moeten we dit hem aanrekenen? Of zou het hem door de bondscoach opgedragen worden om voornamelijk in de centrale as en rond de zestien meter te fungeren?

Dodelijk in en rond de zestien meter

Het is namelijk daar dat de kwaliteiten van Lukaku liggen. Dat blijkt ook uit zijn duizelingwekkende cijfers. De 26-jarige spits scoorde maar liefst 53 doelpunten in 84 interlands. Ook in deze kwalificatiecampagne scoorde hij in elke wedstrijd waarin hij speelde. Weliswaar niet tegen de grootste tegenstanders, maar het blijft een prestatie. 

En wat nog in het voordeel van Lukaku pleit: hij moet niet goed in de westrijd zitten om beslissend te zijn. Ondanks een anonieme wedstrijd leverde hij een fraaie assist af voor Eden Hazard. Ook zijn doelpunt was vintage Lukaku. Een actie op kracht en snelheid gevolgd door een zakelijke afronding. Zonder franjes, maar doeltreffend. En laat net dat zijn waarvoor Lukaku in het elftal staat: efficiëntie.

Meer ruimte voor creatieve spelers

Doordat Lukaku steevast diep in de spits gepositioneerd blijft, komt er bovendien meer ruimte vrij voor de creatieve spelers om in te duiken. Mannen als Eden Hazard, Dries Mertens en de oprukkende flanken zoeken maar al te graag de ruimte op achter de  verdediging van de tegenstander, die vaak al heel laag staat. Jongens als De Bruyne en Tielemans kunnen de ballen leggen waar ze willen. Lukaku weet dit als geen ander en houdt zich vooral bezig met de juiste positie kiezen voor doel.

Alternatieven?

En dan rest de vraag: als Lukaku niet voldoet als diepe spits, wie moet dan onze aanvalsleider worden? Christian Benteke zit al jaren in een neerwaartse spiraal en lijkt de weg naar doel volledig bijster. Michy Batshuayi doet het vaak uitstekend als invaller, maar kan hij (in een gelijkaardige rol als Lukaku) de aanval van de Rode Duivels dragen? Zolang hij geen basisspeler wordt bij Europese (sub)topper, zal het een moeilijk verhaal blijven. 

Divock Origi? Doet het zeker niet onaardig bij Liverpool, maar hij botst er op een van de beste aanvalslinies ter wereld. Origi heeft meer het frivole, creatieve in zich in vergelijking met Lukaku. Al hebben de Rode Duivels ook zonder Origi niet bepaald een gebrek aan frivoliteit.

Hoe dan ook: hoewel Lukaku niet de meest mooie en sierlijke speler is om naar te kijken, doet hij al bijna tien jaar meer dan zijn job voor de nationale ploeg: doelpunten scoren. Zolang hij dat blijft doen, zal hij ongetwijfeld de numero uno blijven voorin bij de Rode Duivels. Het zal voor velen pas pijnlijk duidelijk worden hoe belangrijk de ex-speler van Anderlecht is wanneer hij zijn schoenen aan de haak zal hangen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties