Cappellen
borRBD Borinage
0-1
Datum: 11/05/2006 20:00
Competitie: 2e amateurliga A
Speeldag: Eindronde: Kwart Finale (Heen)
Stadion: Jos Van Wellenstadion
Cappellen favoriet voor de eindronde
Kevin Vanbuggenhout
| 0 reacties
Cappellen favoriet voor de eindronde
Foto: © SC

De eindronde voor de derdeklassers wordt vanavond op gang getrapt. Dit is dus het ideale moment om de deelnemers en hun kansen eens van dichterbij te bekijken. Deinze is uiteindelijk de ploeg uit tweede klasse geworden die in deze eindronde aan de bak moet, omdat Geel in extremis niet toegelaten werd tot de eindronde voor promotie naar eerste.

Wezet speelde vorig seizoen nog in tweede klasse. Op de laatste speeldag verloor Wezet toen thuis van Dessel met 0-1 door een strafschopdoelpunt. Wezet werd naar de eindronde verwezen en ging kopje onder. Wezet toonde in derde klasse een behoorlijke ploeg te zijn die net iets tekort kwam voor de top. Wezet eindigde op de vijfde plaats en dankt zijn plaats in de eindronde aan het feit dat Kelmis geen licentie voor tweede klasse aanvroeg. Het zou een enorme verrassing zijn moest Wezet erin slagen de eindronde te winnen. Ook al is de club dus wel al vertrouwd met tweede nationale.

De tegenstander van Wezet in de eerste ronde is Charleroi Marchiénne. Deze ploeg kon eindelijk een stapje hoger zetten, nadat het de afgelopen jaren telkens in de middenmoot eindigde. Het duel tussen Wezet en Charleroi kan alle kanten uit. Charleroi behaalde in de competitie amper één punt meer dan Wezet. Bovendien verloor Charleroi de onderlinge confrontatie op eigen veld met 0-1, in Wezet eindigde de wedstrijd op 1-1. Het belooft alleszins een spannende strijd te worden tussen deze twee ploegen.

Standaard Wetteren vertoeft nog niet zo lang in derde klasse. Enkele jaren geleden speelde Wetteren nog kampioen in vierde klasse. De ploeg ontpopte zich in derde wel meteen tot een goede middenmotor. Wetteren was de beste ploeg uit de terugronde van dit seizoen, wat leidde tot de derde periodetitel en het in de wacht slepen van de derde plaats in het algemeen klassement. Wetteren zit dus volop in de winning mood en is een niet te duchten tegenstander. In de eerste ronde is Wetteren alleszins al favoriet, want tegenstander Waregem heeft al in betere vorm gestoken.

Racing Waregem pakte verrassend de eerste periodetitel en leek mee te gaan strijden voor de titel in derde A. Na de winterstop kende Waregem echter een vrije val, gelukkig kon de club zich op het einde van het seizoen nog herpakken. Uiteindelijk moest Waregem de vierde plaats delen met Harelbeke en Sint-Niklaas. Het wordt moeilijk om de eerste ronde te overleven, aangezien Wetteren in supervorm steekt. Maar Waregem is zeker niet kansloos en heeft de capaciteiten om deze opdracht tot een goed einde te brengen. De resultaten in de onderlinge wedstrijden spreken wel in het voordeel van Wetteren: 4-1 en 0-2 winst.

Cappellen is misschien wel dè topfavoriet aan het begin van deze eindronde. Net als vorig seizoen werd net naast de titel gegrepen. Een andere vergelijking met vorig seizoen is dat Cappellen het liet afweten vlak nadat er op eigen veld gewonnen werd van de titelconcurrent. Het feit dat de titelstrijd een paar weken eerder beslist was, kan de eindrondekansen van Cappellen ten goede komen. Cappellen heeft zich beter kunnen voorbereiden en lijkt klaar om langs deze weg een gooi te doen naar tweede klasse.

In de eerste ronde moet Cappellen dan wel voorbij Francs Borains geraken. Francs Borains eindigde in derde klasse B op de tweede plaats, ruim achter kampioen Tienen. Francs Borains behaalde vijftig punten, vrij weinig voor een vice-kampioen. Francs Borains hoopt dat het net als Sprimont vorig jaar te verrassen, maar beseft dat het tegen Cappellen voor een moeilijke opgave staat. Indien Francs Borains toch zou kunnen stunten, kan het zich in de tweede ronde meten met het niveau van tweede klasse. Want dan wacht Deinze.

Deinze maakte zijn status van degradatiekandidaat in tweede klasse waar en bengelde een heel seizoen onderaan het klassement. Een trainerswissel kon aan het lot van Deinze niet veel veranderen. Deinze mag al blij zijn dat het aan deze eindronde mag deelnemen, want het eindigde voorlaatste. Deinze slaagde er enkele jaren geleden al eens in het behoud te verzekeren via barragematchen en hoopt dat nu weer te doen. Bovendien werd de competitie in schoonheid afgesloten, met een 1-4 zege op SK Ronse. Voor die overwinning bleef Deinze wel tien matchen na mekaar zonder zege. Deinze is dus een kanshebber om de eindronde te winnen, maar zeker niet de grootste favoriet.

Cappellen lijkt als topfavoriet aan de eindronde te beginnen en nu zal nog moeten blijken of de Antwerpse club met deze druk kan omgaan. Maar wanneer je twee seizoenen na mekaar de eindronde haalt, zou promotie niet onverdiend zijn. De belangrijkste concurrenten lijken Deinze en Wetteren te worden. De finale niet meegerekend worden alle duels in twee wedstrijden afgewerkt. De finale van de eindronde wordt op zondag 28 mei gespeeld.   

Meer nieuws