WK-voorronde Azië: in detail

In Azië startte gisteren de groepsfase voor de WK-kwalificatie. Eerst dienden een aantal ''mindere'' landen zich nog te kwalificeren voor deze groepsfase, die in principe kan beschouwd worden als de 2de ronde. Eerder berichtten we reeds over de uitslagen, we gaan nu wat dieper in op de resulaten.

Groep 1
Iran is de absolute favoriet in groep 1, het won op de eerste speeldag op eigen veld met 3-1 van Qatar. De wedstrijd vond plaatsen achter gesloten loketten wegens een bomincident in een voorrondewedstrijd voor The Asian Cup tegen Noord-Korea. Qatar is waarschijnlijk de outsider voor de eerste plaats in deze groep. Vahedinikbakht opende al na 8 minuten de score. Ook Ali Daei scoorde voor de thuisclub, vanop de stip. Toen het al 3-0 stond scoorde Hamza tegen voor Qatar, eveneens vanop de stip. In de andere wedstrijd in groep 1 was Jordanië veel te sterk voor het zwakke Laos: 5-0. Jordanië opende de score in de 39ste minuut, bij de pauze was het 2-0. Circa 8.000 fans zagen Jordanië in de twee periode definitief afstand nemen.

Groep 2
In deze poule lijkt Irak de favoriet voor de volgende ronde. Op de eerste speeldag ging Irak meteen op bezoek bij hun grootste concurrent Oezbekistan. Aiwan bracht Irak in de 57ste minuut op voorsprong, maar elf minuten voor tijd scoorde Soliev de gelijkmaker. Khadim (Irak) kreeg in de 52ste minuut de rode kaart in dit fel bevochten duel. Er waren 25.000 fans voor deze topper. De twee andere naties in deze groep zijn geen voetbalgrootheden. Palestina was met 8-0 te sterk voor Chinese Taipei en Palestina is zelf dan nog bij de ''zwakkere'' landen in de Aziatische zone. De ruststand was 4-0 en er waren slechts 500 toeschouwers voor deze wedstrijd.

Groep 3
Japan is de grote favoriet in de sterke groep 3. Het won op de openingsspeeldag maar nipt met 1-0 van Oman door een goal van Kubo in de derde minuut van de toegevoegde tijd. Hierna stuikten de spelers van Oman emotioneel in elkaar, want zij vochten als leeuwen voor deze stunt. 60.207 toeschouwers waren aanwezig bij dit ''drama''. India zou Japan graag aftroeven in deze groep en begon goed aan z'n campagne door met 1-0 te winnen van Singapore. Singh besliste de wedstrijd in de 49ste minuut via een strafschop. Hier waren 28.000 toeschouwers.

Groep 4
In deze groep is de vorige WK-deelnemer China favoriet voor de eindzege. Op de eerste speeldag moest China meteen in de wei voor de topper tegen Koeweit. De Chinezen wonnen in eigen huis met 1-0 via een goal van Haidong in de 75ste minuut. Koeweit eindigde het duel met tien na een rode kaart voor Al Hamad in de 88ste minuut. Hong Kong won de uitwedstrijd bij Maleisië met 1-3. Tot in de 87ste minuut stond de 1-1 op het bord maar toen lukte de bezoekers nog twee treffers voor 15.000 fans.

Groep 5
De Ver. Arabische Emiraten zouden geen problemen mogen hebben om zich via groep 5 te plaatsen voor de 3de ronde. Het won alvast z'n thuiswedstrijd tegen de moeilijkste opponent, Thailand, met 1-0. Voor slechts 5.000 fans scoorde Suroor in de 22ste minuut. Yemen en Noord-Korea deelden de punten (1-1) voor 15.000 fans. De thuisclub scoorde in de 74ste minuut, maar vijf minuten voor het einde lukte de Koreanen nog de gelijkmaker.

Groep 6
Groep zes is tamelijk open, al wordt Bahrein getipt als favoriet. Het won ook in de openingswedstrijd met 2-1 van Syrië. 7.000 fans zagen Hubail twee keer scoren voor het thuisland. Tadzjikistan won met 1-2 in Kirgizistan met 11.000 fans op de tribunes. De Tadzjieken bogen na de rust een achterstand om in een zege.

Groep 7
Deze groep is een kolfje naar het hand van Zuid-Korea, halve finalist op het WK in 2002. Zij wonnen thuis met 2-0 van Libanon, zonder al te veel problemen. Seol (RSCA) liep wel een kaakbeenbreuk op en is enkele weken buiten strijd. Vietnam nam voor 20.000 fans (foto) makkelijk afstand van de Maledives Eilanden: 4-0.

Groep 8
Groep 8 tenslotte mag geen enkel probleem vormen voor Saoedi-Arabië om door te stoten. De Saoedi's versloegen Indonesië met 3-0, die score stond al aan de pauze op het bord. Turkmenistan deed wat het moest doen en won voor 5.000 fans met 2-0 van ''voetbaldwerg'' Sri Lanka in de andere wedstrijd.