Een blik op... Lokomotiv Plovdiv

Een blik op... Lokomotiv Plovdiv
Foto: © SC

Club Brugge treed straks aan tegen Lokomotiv Plovdiv. Het is van moeten voor de Belgische vice-kampioen, want bij verlies zit het Europese seizoen er al in augustus op. Aan de tweede voorronde van de Champions League hangt immers geen vangnet van de UEFA-Beker vast. Maar wie is Lokomotiv Plovdiv nu eigenlijk?

Aangezien enkel de Bulgaren slechts één team mogen afvaardigen in de voorronde van de Champions League, is het niet meer dan logisch dat Plovdiv vorig seizoen Bulgaars kampioen werd. Een historische gebeurtenis, want voor het eerst in haar 68-jarig bestaan eindigde de club eerste in de competitie. Met één speeldag te gaan kroonde Plovdiv zich kampioen, met drie punten voorsprong op het machtige Levski Sofia. Plovdiv mag zo voor de dertiende keer de Europabeker in.

De eerste keer dat Plovdiv Europees voetbal haalde, was in 1964. De Bulgaren overleefden toen in de eerste ronde van de UEFA-Beker het Roemeense Steagul Rosu Brasov met 1-3 en 1-2 winst, maar in de tweede ronde toonden de Hongaren van Újpest Dózsa zich te sterk. Ook in het jaar daarop mocht Plovdiv Europa in: Vojvodina Novi Sad en Petrolul Ploiesti werden verslagen, waarna Plovdiv voor een stunt zorgde door twee keer 1-1 gelijk te spelen tegen Juventus Turijn. In een derde play-off moest Plovdiv nipt het onderspit delven: 2-1.

In 1966 trof Plovdiv in de eerste ronde het Tsjechoslowaakse Spartak Brno, waar over twee duels met 2-1 van verloren werd. Ook in 1968 en 1970 was de eerste ronde het eindpunt: respectievelijk Partizan Belgrado en Juventus Turijn toonden zich te sterk. In 1972 zat er eveneens niets meer in: Carl Zeiss Jena was nipt te sterk voor de Bulgaren.

In 1974 had men meer geluk: in de eerste ronde won men twee maal van het Maltese Sliema Wanderers, maar uiteindelijk ging men in de tweede ronde ten onder tegen Honvéd Budapest. In 1975 was opnieuw een Hongaars team de boosdoener: Plovdiv kende geen geluk, want penalties betekenden hun uitschakeling. In 1977 waren er weer slechts 2 wedstrijden weggelegd voor Plovdiv: 2-1 en 1-3 tegen Rode Ster Belgrado betekenden de uitschakeling. In 1984 toonde het Griekse PAOK Thessaloniki zich veel te sterk, waarna men 10 jaar moest wachten op Europees voetbal.

In 1993 was het dan opnieuw zo ver: in de eerste ronde van de UEFA-Beker trof men AJ Auxerre. Thuis speelde men knap 2-2 gelijk, maar in Frankrijk botste me op een zware 1-7 nederlaag. Ook het jaar daarop was het sprookje meteen uit: twee keer 2-0 verlies tegen Lazio Roma en Europees voetbal was al weer over.

Nu, na opnieuw tien jaar, mag Plovdiv dus opnieuw Europa in. Voor het eerst mag men ook aantreden in (de voorronde) van de Europabeker voor Landskampioenen of de Champions League. Daarin is Club Brugge de eerste tegenstander. Kunnen de Bulgaren straks Brugge temmen?

Club zal vooral moetn opletten voor topscorer Kamburov, die vorig seizoen in de competitie 25 keer de netten vond. Daarnaast heeft Lokomotiv Plovdiv ook nog twee EK-gangers: verdedigers Kiril Kotev en Vladimir Ivankov.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties