Analyse Analyse JL: 5de Speeldag

Mathias Dumarey
| 0 reacties
Analyse JL: 5de Speeldag
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

PRACHTGOALS MET EEN ROOD TINTJE

Het was me weer eens het weekendje. Prachtgoals draaiden de geprezen doelwachters tureluurs en rode kaarten werden veel meer dan gewoonlijk uit de achterzak gehaald. Met andere woorden: een weekend vol polemieken, schwalbes en andere volleys.

Het begon allemaal in Oostende. Anderlecht kwam het voetbalpubliek aan de kust eens duidelijk maken dat er maar één ploeg de beste van het land is. Het kwam uiteindelijk met de schrik vrij en mag referee Serge Gumienny danken voor zoveel goodwill. Hij gaf gelukkig toe dat hij wat ver van de fase stond om goed te kunnen oordelen en dat overkomt iedere ref  wel eens tijdens een wedstrijd . Eén ding moeten we hem wel toegeven: hij was consequent en doelman Habran moest er dan ook uit. Gelukkig is er één man bij Anderlecht, trainer Hugo Broos, die al kennismaakte met de West-Vlaamse bescheidenheid en het bleek (nog eens) broodnodig dat Vincent Kompany de levieten werd gelezen. De nog steeds maar 18-jarige verdediger gedraagt zich steeds meer als een verwaande vedette en Anderlecht doet er goed aan tijdig in te grijpen.

En dan is er Genk-Standard. Al na twee minuten werd doelman Jan Moons terecht uitgesloten voor een fout op Tchite. Maar de nieuwe nationale nummer één onder de refs, Johan Verbist, verloor vanaf dan meteen de pedalen. Op het kwartier moest Ingridi Sigurdsson er zeker ook af na een regelrechte aanslag op de scheenbenen van Jonathan Walasiak. Daarna verzuimde hij enkele penalty's te fluiten na fouten op Mirsad Beslija. Maar goed, iedere ref fluit in een seizoen wel eens een mindere match. Dat Genk-trainer René Vandereycken zijn broeksriem afdeed bij de rust omdat hij het te ver vond gaan, dat was pas laag bij de gronds. De 1-1 na afloop was hoe dan ook billijk.

En aanslagen werden er genoeg gepleegd dit weekend. Kurt Van Dooren (Germ. Beerschot) vergat dat het bij voetbal gaat om de bal te spelen . Sammy Greven ging als een miniem in de fout toen Kneissl ging liggen. Een verdediger in Eerste Klasse zou beter moeten kunnen. Hij verdiende rood voor onkunde. Dat was ook voor Jean-Philippe Charlet (Moeskroen) het geval. Zo opzichtig truitje trek doen en al geel staan hebben... Copa van Beveren was op zijn beurt vergeten dat er iets bestaat als een strafschopgebied en dat je enkel daar een bal met de hand mag raken als keeper. 8 rode kaarten waren er dit weekend en enkel die van Habran mag worden gecontesteerd... en dan vergeten we die virtuele van Sigurdsson.

Wat viel er verder nog op? Club Brugge maakte het zichzelf weer knap lastig door kans na kans de nek om te wringen. Het dient gezegd dat Bertrand Laquait zijn evenknie niet kent als doelman in deze competitie. Hij mag nu al solliciteren voor 'Doelman van het Jaar'. Cercle Brugge haalt 6 op 6 en kijkt vol vertrouwen uit naar het Brugs derby van volgende zondag. Westerlo kan ook zonder Dosunmu winnen. St.-Truiden belandt met een nieuw verlies van de regen in de drop en Moeskroen wint zuinig maar verdiend van Beveren. 

Maar ere wie ere toekomt. Marius Mitu wees met twee beauty's Lierse de weg naar de zege. Een knalprestatie die alle rood geweld van dit weekend naar de achtergrond verwees.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties