Advocaat: "ik was bijna voor het EK al gestopt"

Advocaat: "ik was bijna voor het EK al gestopt"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Dick Advocaat luchtte in De Volkskrant zijn hart over het afgelopen voetbalseizoen en dan vooral over het EK voetbal in Portugal. De ex-bondscoach legde uit wat hem deed beslissen om te stoppen tot bondscoach. Hij onthulde dat hij zelfs voor het EK reeds had willen stoppen.

Advocaat kreeg op het EK bergen van kritiek, vooral dié ene wissel werd hem niet in dank afgenomen. Na de 3-2 nederlaag tegen Tsjechië waarin een 2-0 voorsprong werd weggegeven werd de schuld volledig in de schoenen van Advocaat geschoven. Vooral de wissel van Robben voor Bosvelt zorgde voor veel commotie. 

"Ik heb het uitgelegd, later bij de bespreking. Drie spelers zeiden dat we geen angst hadden mogen hebben en dat we zo hadden moeten doorgaan. Twee anderen zeiden dat ze het precies zo hadden gedaan."

Na de wedstrijd tegen Tsjechië besloot de trainer definitief te stoppen als bondscoach. Advocaat had al eerder een ontslag overwogen. "Een speler zei dingen en sprak me toe op een manier die ik niet kon accepteren. Hij ging te ver. Ik zei dat ik ermee zou stoppen, omdat hij voor het Nederlands elftal belangrijker was dan ik. Toen zei de speler dat ik dat niet kon maken. Hij bood zijn excuses aan." Advocaat wilde geen naam noemen, maar waarschijnlijk gaat het om Ruud van Nistelrooy die woedend was na zijn wissel in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië.

Advocaat kijkt toch met een goed gevoel terug op het afgelopen jaar, de ex-bondscoach haalt ook een klein beetje zijn gelijk: "Het is nu toch ook uitgekomen dat de jeugd nog niet de rijpheid had", verwijst hij naar met name de vier jonge Ajacieden (Van der Vaart, Sneijder, Heitinga en De Jong), die dit seizoen bij hun club moeten knokken voor een basisplaats. Advocaat kreeg als bondscoach vaak kritiek omdat hij de jongere generatie spelers voorzichtig bracht en veelal voor de gevestigde namen koos.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties