Analyse Tussenbalans Serie A: de verrassingen

Maarten Vandenabeele
| 0 reacties
Tussenbalans Serie A: de verrassingen
Foto: © SC

Na de toppers uit de Serie A volgt nu de tussenbalans voor de (positieve) verrassingen van de eerste 16 speeldagen.

2. De Verrassingen

a) Udinese

Stevig op de derde plaats staat het 'kleine' Udinese. De Bianconeri uit Friuli staan op 8 eenheden van Juventus en hebben een voorsprong van 7 punten op de nummers 4. Vermits de eerste 4 in Italië naar de Champions League kunnen, opent dat perspectieven.

Met Pizarro en Jankulovski beschikt Udinese over 2 raspaarden die het hof worden gemaakt door tal van topclubs maar de sportieve leiding van de club is ambitieus en wil de 2 graag behouden. Ook doelman Morgan De Sanctis heeft een belangrijk aandeel in het succes. Na de ongenaakbare Buffon werpt hij zich op als 2de doelman van Italië. Rond zijn sterkhouders heeft Udinese een stevig team gebouwd waarbij spits Vincenzo Iaquinta, die ook de aandacht trok van tal van topclubs, en de 38-jarige Argentijn Nestor Sensini (foto), aan zijn tweede jeugd bezig, nog een speciale vermelding verdienen.

Udinese nam een zwakke start: 6/21 en in de Uefacup raakte men niet tot de poules. Maar daarna volgden nog 9 competitiewedstrijden met liefst 8 overwinningen en 1 gelijkspel. AS Roma werd in het eigen Olimpico met 0-3 afgedroogd en de stdsgenoten van Lazio verging het niet beter: 3-0 in Udine.


b) Sampdoria

Geruisloos schuift Samp al het hele seizoen mee in de subtop en dat zonder grote namen. De kern van vorig seizoen werd min of meer behouden en de ploeg van Walter Novellino pakte vooral op verplaatsing al uit met enkele knappe overwinningen. Mede daardoor staan de Blucerchiati op een mooie vierde plaats, samen met Inter en Palermo.

Sampdoria scoort heel weinig, maar krijgt ook weinig doelpunten binnen. Zo bleef de ploeg uit Genua bijna 5 volledige wedstrijden droog staan. Opmerkelijk is dat de ploeg in zijn 25-koppige selectie slechts 2 buitenlanders kent, die dan nog nauwelijks aan spelen toekomen. Flachi (foto) is de meest in het oog springende speler.


c) Cagliari

Toen de 'bejaarde' Gianfranco Zola (foto) eind 2002 Chelsea inruilde voor 'zijn' Cagliari, zal hij wellicht niet gedacht hebben dat hij ooit nog tussen de beteren in de Serie A zou spelen. Toch doet nieuwkomer Cagliari het uitstekend, met strateeg Zola meestal in een uitblinkersrol.

De nieuwkomer draait vlot mee in de middenmoot. Tegen kampioen Milan moesten de Rossoblu nog nipt de duimen leggen in Sardinië, maar hun stadsgenoten van Inter raakten niet verder dan 3-3. In Roma kregen de eilandbewoners dan weer een zware 5-1 pandoering van AS Roma.

Naast Zola zijn vooral spitsen Esposito (7 doelpunten) en Langella de blikvangers. Onder meer Fabio Capello is bijzonder gecharmeerd van die laatste.


d) Lecce

Lecce is onder coach Zdenek Zeman de spectaculairste ploeg in de Serie A. Het aanvallend geweld van de Zuid-Italianen boezemt zelfs de topploegen schrik in. Vooral de jonge Bulgaar Bojinov (foto), al 8 doelpunten, en meestal pareltjes, is een ware kwelduivel voor de verdedigingen. Het is volkomen terecht dat o.a. Chelsea en Juventus al informeerden naar de spits. 

Lecce liet het de laatste wedstrijden wat afweten, maar was daarvoor een echte boeman voor de toppers. Roma en Inter bleven beiden op een 2-2 gelijkspel steken, Juventus won met veel moeite met 0-1.


e) Palermo

Ook Palermo mag niet ontbreken in dit lijstje. De Rosaneri waren de eerste ploeg die Juventus een punt konden afsnoepen en een doelpunt kon scoren tegen de tot dan toe oninneembare vesting. Daarvoor hielden de Sicilianen ook Inter al op 1-1 in Milaan.

Spits Luca Toni schopte het ondertussen al tot international en hij is de enige 'vedette' in een team van harde werkers onder de leiding van de vaak onder vuur liggende Guidolin (foto), die niet de beste vriend is van voorzitter Zamparini, maar de uitslagen geven de 49-jarige trainer gelijk.


Binnenkort krijg je nog een overzicht van de tegenvallers en 'de rest' van de eerste 16 speeldagen in de Serie A. Eerder verscheen een uitgebreide bespreking van de toppers.
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Serie A

Nieuwste reacties