PSV maakt Ajax belachelijk

Jimmy Wouters

PSV Eindhoven heeft vrij eenvoudig de topper gewonnen. Het klopte Ajax in de ArenA met maarliefs 0-4. Het aanstellen van Danny Blind als hoofdcoach van Ajax heeft dus niet tot het gewenste resultaat geleid.

Blind greep terug op het oude Ajax-systeem. Rafael van der Vaart kreeg een nieuwe kans als nummer tien en speelde achter de diepste spits Ryan Babel, die de voorkeur had gekregen boven Angelos Charisteas.

De kwartfinalist in de Champions League was echter heer en meester. Het hield het tempo laag en liet Ajax het spel maken. Ajax speelde slap, verloor bijna alle duels en ook taktisch kwamen ze te kort. In aanvallend opzicht had het helemaal niets in te brengen.

In de 24ste minuut kwam PSV op voorsprong. De allereerste kans was al meteen raak. André Ooijer legde de bal panklaar op het hoofd van Phillip Cocu, die hem er alleen maar in hoefde te knikken. Vlak voor rust liep PSV 2-0 uit. Na zwak verdedigen kon Van Bommel de 0-2 op het scorebord prikken.

Ook na rust ging Ajax voortvarend uit de startblokken, maar verder dan een kopbal van Johnny Heitinga en een schot van Van der Vaart kwam de thuisploeg niet. Bij één van de vele bekeken aanvallen van PSV drong Jefferson Farfán in de 54ste minuut het strafschopgebied binnen. De aanvaller ging echter makkelijk over het been Maxwell heen hangen.  Van Bommel mocht zo van op de stip zijn tweede van de namiddag binnenwerken. De aanvoerder van PSV dompelde de leeglopende ArenA vijf minuten later nog verder in rouw door zijn hattrick compleet te maken. Ajax probeerde nog de eer te redden, maar PSV werd amper in verlegenheid gebracht. Alleen invaller Steven Pienaar was nog gevaarlijk, maar zijn schot trof echter de paal.

"Het verschil tussen PSV en Ajax was wel wat groter dan het verschil in punten op de ranglijst", sprak Blind na zijn debuut als hoofdcoach. "Maar ik ben er niet van geschrokken. Ik maak me nog geen zorgen voor volgend seizoen."

Doelpunten: 0-1 Cocu (24.); 0-2 Van Bommel (45.); 0-3 Van Bommel (54/penalty); 0-4 Van Bommel (60)