Twente en Heerenveen winnen

Jimmy Wouters

FC Twente - ADO Den Haag

FC Twente heeft de 3 punten thuis gehouden, maar liet de fans lang in spanning zitten. Pas in de extra tijd schoot Blaise N'Kufo vanaf elf meter de Tukkers voorbij ADO Den Haag: 2-1.

In de eerste helft was Twente baas en kreeg het de beste kansen. Het had via Simon Cziommer de score geopend. Vlak voor rust kreeg ADO - speler Tom van der Leegte zijn tweede gele kaart . Hierdoor leek Twente een makkelijke namiddag tegemoet te gaan.

Toch kegen de Tukkers het knap lastig. Vlak na rust kwam ADO plots langszij. Twente doelman Boschker duwde de bal tegen de rug van Zomer aan waarnaa de bordjes terug in evenwicht hingen. Twente had veldoverwicht, maar de bezoekers waren het gevaarlijkst.  Vlak voor affluiten kreeg de thuisploeg een cadeautje van de ref, die de bal na onvrijwillig handspel van Saavedra op de stip legde. N'Kufo klaarde de klus.

Dankzij de zege verkleinde Twente de achterstand op de nummer vijf in de eredivisie, Vitesse, tot twee punten.

Doelpunten: Czommer (5.); Zomer (48.); N'Kufo (90.)

Utrecht - Heerenveen

SC Heerenveen heeft voor het eerst in acht jaar weer eens gewonnen van FC Utrecht in Nieuw Galgenwaard werd het 0-1.

De thuisploeg begon zoals altijd met een krachtig offensief om de tegenstander te overrompelen. De ploeg van trainer Foeke Booy creëerde echter geen kansen en toen de Utrechtse storm ging liggen sloeg Heerenveen toe. Yildirim trapte 24ste minuut weeral een vrijetrap tegen de touwen.  Stefaan Tanghe maakte het zijn ploeg vlak voor rust extra moeilijk door zijn tweede gele kaart te incasseren.

De tweede helft kende hetzelfde beeld als de eerste. Beide ploegen kwamen niet tot verzorgd voetbal en op geluk moesten er kansen worden afgedwongen. Heerenveen verzuimde halverwege de tweede helft de voorsprong verder uit te breiden via invaller Georgios Samaras.  Utrecht zocht daarna met tien man vol overgave naar de gelijkmaker, maar de kansen kwamen pas in de slotfase via o.a. Rick Kruys die de lat troft.

Doelpunten: Yildirim (24.)

Fc Groningen - Willem II

FC Groningen heeft op de valreep een punt gered tegen Willem II. Kevin Bobson had de Tilburgers in de 21ste minuut bij een snelle tegenaanval van Willem II op 0-1 gezet.

In de slotminuten wist Groningen toch nog gelijk te maken via Nevland. De Noorse spits was er als de kippen bij toen de bal, die van achteruit in het zestienmetergebied werd gepompt, voor zijn voeten viel. Uit de draai schoot hij de bal in de korte hoek.

Doelpunten: Nevland (85.); Bobson (21.)