Fiorentina met 1 been in Serie B

Maarten Vandenabeele

Na 1 seizoen Serie A en ondanks heel wat grote aankopen lijkt Fiorentina zich weer te mogen opmaken voor minstens een jaar Serie B. In Roma kwamen de Viola niet verder dan 1-1 tegen Lazio en dat maakt het ontlopen van degradatie, met nog 1 speeldag te gaan, praktisch onmogelijk. Voor Atalanta is het doek definitief gevallen.

Fiorentina kende een droomstart tegen Lazio. Al na 2 minuten opende Maresca de score (foto). De thuisploeg kwam na 18 minuten langszij: Siviglia kopte een hoekschop tegen de netten. Op het halfuur werden de bezoekers bestolen: een inzet van Jorgensen werd door Zauri met de hand in hoekschop afgeweerd. Rood en penalty was op zijn plaats geweest maar scheidsrechter Rosetti deed of zijn neus bloedde. In de tweede helft moest Fiorentina op zoek naar de 3 punten maar er werd niet meer gescoord. Fiorentina heeft 39 punten. Dat is er 1 minder dan Siena en 2 minder dan het trio Parma-Bologna-Brescia. De Viola moeten daar nog 2 ploegen van inhalen.

Atalanta gaat naar de Serie B na 0-1 thuisverlies tegen AS Roma. De Romeinen zijn daardoor zeker van het behoud. Antonio Cassano besliste het duel in de 50e minuut.

Brescia behaalde een belangrijke driepunter tegen Messina. In de tweede helft brachten Di Biagio en Milanetto de thuisploeg 2-0 voor en in de slotfase kon Amoruso nog milderen tot 2-1.

Parma is nog steeds niet gered na een doelpuntenloos gelijkspel tegen het ook bedreigde Siena. Beide ploegen moeten tot de laatste speeldag wachten om hun bestemming voor volgend seizoen te kennen.

Udinese staat in pole voor het vierde ticket voor de Champions League. In Cagliari haalden de Bianconeri een 1-1 gelijkspel uit de brand. Directe concurrent Sampdoria ging thuis onderuit tegen Inter en volgt nu op 1 punt. Iaquinta bracht de bezoekers in het begin van de 2de helft op voorsprong maar Esposito zorgde voor de puntendeling.

Sampdoria had geen geluk tegen Inter. De Blucerchiati raakten driemaal het doelhout maar verloren wel door een rake inzet van Adriano in de 36e minuut.

Kersvers kampioen Juventus mocht vrijdag, zonder te spelen, al haar 28e titel vieren. Vanmiddag werd het dan ook een gezondheidswandeling in Livorno. Nedved scoorde na 10 minuten maar via Protti, in zijn afscheidswedstrijd aan het voetbal, en Lucarelli ging de thuisploeg erop en erover. Via Trezeguet kon Juve de nederlaag nog ontlopen: 2-2.

Chievo lijkt gered na een 1-0 overwinning op Bologna. Mandelli scoorde de enige treffer van de partij.