Japan en Iran eerste WK-deelnemers

Steurbaut Kersten

Japan en Iran zijn de eerste landen die zich geplaatst hebben voor het WK volgend jaar in Duitsland. Japan verzekerde zich van de kwalificatie na een 0-2 overwinning op Noord-Korea. Iran haalde het na een zuinige 1-0 tegen Bahrein.

Noord-Korea en Japan werkten onder leiding van Frank De Bleeckere hun wedstrijd in Bangkok af op neutraal terrein en zonder toeschouwers. Tijdens de laatste wedstrijd van de Koreanen hadden de supporters immers het veld bestormt en werd daarvoor bestraft door de wereldvoetbalbond. Japan liet het niet aan hun hart komen en wilde zich verzekeren van een ticket naar de wereldbeker. Het duurde tot de 75ste minuut vooraleer Yanagisawa de score kon openen. In de slotfase verdubbelde Oguro de score.

Iran stond voor een iets moeilijkere opdracht tegen Bahrein dat zijn laatste kans op kwalificatie uitspeelde. Het Azadi stadion was met 100.000 uitzinnige fans volgelopen om hun helden naar de overwinning te schreeuwen. Twee minuten na de rust ontplofte het stadion van vreugde nadat verdediger Mohammad Nosrati de verlossende treffer tegen de netten prikte.

Met nog 1 wedstrijd voor de boeg kunnen Japan en Iran niet meer worden bijgehaald. Voor Japan is het de derde opeenvolgende deelname na de WK's van 98 in Frankrijk en 2002 in Zuid-Korea en in eigen land. Iran neemt voor de derde keer in hun geschiedenis deel na eerdere verschijningen op het WK 78 in Argentinië en het WK 98 in Frankrijk.