'Spijtig als Stijnen naast de ploeg valt'

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
'Spijtig als Stijnen naast de ploeg valt'
Foto: © SC

Tegen Club Brugge en Anderlecht pakte hij met FC Brussels nog een punt, maar dinsdagavond waren de voetbalgoden Werry Sels en ploegmaats niet gunstig gezind. Zeker niet de fase Herpoel-Niçoise in het achterhoofd houdend. Toch keek Sels met een nuchtere blik even terug op de voetbalactualiteit van de voorbije week.

Competitie. Standard wint de topper tegen een mak Club Brugge, dat ook al tegen Beveren niet kon imponeren. Anderlecht won met 5-1 van Roeselare en houdt de Rouches in het vizier.

“Anderlecht zal zeker met Standard kunnen wedijveren dit seizoen. Beide ploegen zullen voor de titel strijden. Ik zie Standard eerder als de grote concurrent voor Anderlecht. Club Brugge is dit jaar niet zo sterk en speelt ook niet zo goed. De Luikenaars maken dit jaar wel een grote kans. Ze hebben een ploeg om kampioen te spelen en brengen de laatste wedstrijden goed voetbal.”

Gent pakt 9 op 9 en sluit aan bij de subtop. Doch zonder te overtuigen.

“Gent is zeer efficiënt. Bijna elke kans is een doelpunt. Ze zijn ook nog zeer sterk op stilstaande fasen. Dat is typisch aan de ploegen van Georges Leekens. We hebben het deze week zelf nog mogen ondervinden.”

Het lijkt evenwel een rare competitie te worden waarin iedereen van iedereen kan winnen.

“Tot nu toe ligt alles nog kort bijeen. Al komt er toch al een kleine afscheiding met de laatste zes à zeven ploegen. Alles ligt daar nog dicht bijeen. Zij zullen moeten strijden om niet op die degradatieplaats terecht te komen. Al de andere ploegen zullen vechten om een plaatsje in de linkerkolom. Zulte Waregem en Roeselare zie ik niet degraderen. Zulte Waregem heeft een sterke ploeg en is de verrassing van de competitie. Roeselare was tegen Anderlecht dan wel niet goed, maar ik verwacht dat ze toch een mooi seizoen zullen hebben en in staat zijn nog enkele verrassingen te verwezenlijken.”

Brys ligt al als eerste trainer buiten. Logisch gezien de mindere prestaties? Zeker in vergelijking met de verwachtingen.

“Het is wel logisch eigenlijk. Brys heeft zichzelf ook die druk opgelegd. Dat gebeurde een beetje in de euforie na de bekerwinst tegen Club Brugge en de plaatsing voor Europees voetbal. Daardoor laten ze steken vallen in de competitie. Ze kunnen moeilijker met de druk om. En het lijkt ook dat ze meer bezig zijn met die Europese wedstrijden dan met de competitie. En uiteindelijk wordt een trainer altijd beoordeeld op resultaten.”

Stijnen keepte drie uitstekende wedstrijden, maar verhuist zaterdag meer dan waarschijnlijk opnieuw naar de bank ten voordele van Butina.

“Het is niet echt normaal dat hij na zo’n prestatie opnieuw naar de bank verhuist. In het verleden heeft Stijnen ook al bewezen wat hij waard was toen Verlinden geblesseerd was. Daarna kwam hij ook op de bank terecht. Nu begint hij nog meer mee te draaien met de A-kern en vormt hij meer concurrentie voor Butina. Je kan niet wegsteken dat Stijnen in vorm is en een doelman in vorm is moeilijk om terug naar de bank te verwijzen. Butina mist na zijn afwezigheid ook matchritme. Stijnen heeft zijn kans genomen bij zijn ziekte, het zou spijtig zijn moest hij nu terug naast de ploeg vallen.”

Internationaal voetbal. Juventus Turijn en Bayern München, beiden tegenstanders van Club Brugge in de Champions League, blijven autoritair leider in hun vaderlandse competitie.

“Het zijn twee topclubs en voor Club Brugge is het eigenlijk een spijtige loting. Zeker nu Club niet in vorm is zal het moeilijk zijn om punten te pakken. Al is het natuurlijk wel leuk voor de spelers om tegen zo’n ploegen te mogen spelen. Misschien kunnen we nog hopen op een stunt. Dat zou ook goed zijn voor het Belgische voetbal.”

Wayne Rooney staat weer negatief in de belangstelling. Rode kaarten, vechtpartijen in pubs en clubs. Volgens de Engelse tabloids gaat hun talent Paul Gascoigne achterna. Niet leuk voor een ploeg als Manchester.

“Het is niet gemakkelijk om zo’n speler in je ploeg te hebben. Zijn gedrag brengt schade aan de club toe. Hij is dan ook nog één van de grootverdieners bij de club. Ze moeten proberen hem wat meer te begeleiden en hem ‘aan de leiband’ te houden. Als hij anders Gascoigne achterna gaat, ziet het er niet echt goed uit voor zijn verdere carrière.”

Rode Duivels. Mèmè Tchite speelt momenteel de pannen van het dak bij Standard. In maart wordt hij Belg en kan hij voor de nationale ploeg uitkomen. De huidige bondscoach steekt zijn bewondering alleszins niet onder stoelen of banken.

“Het is een beetje voorbarig om hem nu al tot toekomstig Rode Duivel uit te roepen. En het is trouwens ook weer een ‘buitenlander’ die dan voor de nationale ploeg gaat spelen. Tot nu toe heeft hij bij Standard heel goed gespeeld, maar je moet toch minstens een seizoen op een hoog niveau spelen om echt in aanmerking te kunnen komen. Je moet op lange termijn iets kunnen bewijzen, niet in zeven wedstrijden. Voor dit seizoen was hij trouwens niet meer welkom op Sclessin. Het is nog een beetje vroeg om er nu al over te oordelen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties