Westerlo geen kampioen, aldus Roland Duchatelet

Mario Lelievre
| 0 reacties
Westerlo geen kampioen, aldus Roland Duchatelet
Foto: © SC

Niemand zal betwisten dat de match Club Brugge-Westerlo bij een normale scheidsrechterlijke beslissing door Westerlo had moeten gewonnen worden. Zo kun je natuurlijk als middenmootclub nooit kampioen worden. Je krijgt de drie punten die je verdient niet, terwijl een directe concurrent er in de titelstrijd drie punten bij krijgt die hij niet verdient. 

De job van scheidsrechter is uiterst moeilijk en wij twijfelen er niet aan dat ze oprecht naar best vermogen de match leiden. Maar dat belet niet dat de titelconcurrenten van Westerlo zoals Anderlecht, Standard en Genk ook vaak onverdiend punten krijgen door het scheidsrechterlijke optreden dat onbewust beïnvloed wordt door de reacties van de grote schare supporters van deze clubs. Denken we bijvoorbeeld aan de matchen Anderlecht-Germinal Beerschot, Standard-Lierse, Westerlo-Genk. STVV verloor op Brugge met 2-1, waarbij één doelpunt van Brugge werd gemaakt op een vrijschop die foutief werd toegekend en STVV kreeg onterecht geen strafschop toegekend. Deze foute beslissingen waren meer discutabel dan gisteren tegen Westerlo, en waren niet het gevolg van simulatie door een speler. 

Men kan schatten dat de vier “grote” clubs per jaar ongeveer 10 punten cadeau krijgen, terwijl sommige andere clubs minder punten krijgen dan ze verdienen.

Concreet: een middenmoot-club kan vandaag nooit de titel verwerven, ook al is zij veruit de beste ploeg. Want men moet in de praktijk minstens 10 tot 15 punten beter spelen dan de “grote ploegen” om kampioen te spelen. En dan maar klagen dat wij in het Europese voetbal niet goed presteren en dan nog de schuld daarvan geven aan het moeten spelen tegen kleine, niet levensvatbare clubs. Laat dit Westerlo maar eens spelen in de Champions League.
 
Het ergste is daarbij dat de grootste schuldige geen kritiek krijgt. In dit geval is dit Balaban, die de ethische code van de Uefa misschien niet kent en in ieder geval niet respecteert. Deze ethische code veroordeelt scherp het spelen van komedie, zoals Balaban deed.  Balaban, zal, als er nu naar de oude zeden en gebruiken van onze voetbalbond gehandeld wordt, niet gestraft worden. In zijn club wordt hij wellicht zelfs als een redder van drie punten beschouwd en velen wagen het niet kritiek te geven op zijn handelswijze of noemen hem misschien zelfs “man van de match”. De onschuldigen, Westerlo en Gaspercic, werden al door puntenverlies gestraft en als je de Commissie ad hoc van de voetbalbond zijn normale gangetje laat gaan, dan wordt Gaspercic nog twee zondagen geschorst op de koop toe.

Zo kan het echt niet verder
Het is hoog tijd dat er een frisse wind komt in het Belgische voetbal. Het is hoog tijd dat voetbalclubs de ethische code van de Uefa opleggen aan hun spelers. Scheidsrechters hebben een aartsmoeilijke job en het is heel normaal dat ze zich laten beïnvloeden door het geschreeuw van 25 000 supporters. Waarom niet technische hulpmiddelen voor scheidsrechters, zoals zendertjes die snel overleg tussen de scheidsrechters mogelijk maken en beelden van vermeende strafschopfouten of uitsluitingfouten, onmiddellijk invoeren?
 
Zou Club Brugge, waarvan de voorzitter in de top van de Uefa zit, er niet goed aan doen aan Westerlo aan te bieden om de match te herspelen., aangezien de winst het gevolg is van verwerpelijk onsportief gedrag dat door de Uefa wordt veroordeeld? Zo zou Brugge haar omschrijving  als “grote” club ten volle verdienen.
 
Roland Duchatelet, voorzitter STVV
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties